Спасяват мозайките от външния кръг на Чинията на Бузлуджа

Работят по 10 от общо 14 пана

Спасяват мозайките от външния кръг на Чинията на Бузлуджа

Участват 20 доброволци от България, Франция, Великобритания, Русия и Нидерландия

Екип от реставратори под ръководството на проф. Томас Данцл от Техническия университет в Мюнхен и д-р Николай Харалампиев от Националната художествена академия започна работа по консервацията на 10 от общо 14-те уникални мозайки в т.нар. външен кръг на Чинията, съобщи председателят на Фондация „Проект Бузлуджа” арх. Дора Иванова.

 Необходимите средства за консервацията и на тези полуунищожени от метеорологичните условия и вандали творби на едни от най-известните български художници от 70-те и 80-те години на миналия ХХ век са

събрани от дарители в резултат на няколко благотворителни инициативи

включително и голям концерт пред входа на мегамонумента през лятото. Започнало е и изграждането на временно защитно покритие над консервираните мозайки, което ще ги запази поне за още няколко години от суровите климатични условия на старопланинския връх Бузлуджа в сградата, която няма покрив след набези на крадци, отнесли листовете медна ламарина. В екипа участват 20 доброволци от България, Франция, Великобритания, Русия и Нидерландия.

От Фондация „Бузлуджа“ са стартирали инициатива под наслов „Осинови мозайка“, чрез която отделни личности, организации и фирми имат възможността да подкрепят опазването на конкретна мозайка, за да я запазят за следващите поколения. Мозайките в построения и открит през лятото на 1981 година монумент на връх Бузлуджа са едно от най-големите мозаечни произведения от ХХ век в Европа.

Те са най-ценният и най-застрашен елемент в сградата

и се нуждаят от спешни мерки, за да не бъдат загубени безвъзвратно, коментира арх. Дора Иванова. Общата им площ е близо 1000 м2 и за направата им са използвани над 2.5 милиона тесери (камъчета). Две трети от тези мозайки все още са налични. Те са разпределени на две стени - външен и вътрешен мозаечен кръг. Във външния мозаечен кръг има 14 мозаечни пана на различни теми като „Жената в нашето общество”, „Грижата за следващото поколение”, „Миролюбивата политика на България” и други изключителни произведения, дело на едни от най-изявените български художници, сред които Иван Кирков, Димитър Киров, Стоимен Стоилов, Тома Върбанов, Иван Б. Иванов.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.