Спасяваха Пешо, Гошо и Иван в Шумен
10

Спасяваха Пешо, Гошо и Иван в Шумен

Пожарната разигра учение с издирване на пияни рибари и удавник

Пластмасовият манекен без ръце Пешо беше изваден „мъртъв“ от водолази от дъното на Шуменското езеро вчера по обяд, след като по полицейско либрето няколко часа по-рано влязъл пиян с лодка в студените води на водоема. Акцията по спасяването на Пешо, Гошо и Иван югоизточно от Шумен беше част от пожаро-тактическо учение с участието на служители на пожарната в Шумен и сектор „Специализирани оперативни дейности“ на пожарната във Варна.

По изходна обстановка, близка до реални ситуации от работата на спасителите, трима мъже – Пешо на 57, Гошо на 55 и Иван на 59 отишли за риба на Шуменското езеро за няколко дни. Правят си лагер, имат и лодка, която използват за вкарване на въдици, герими и захранка за рибата навътре в езерото. Рибата кълве, в понеделник вечер компанията си прави салатка, пече месо, пийва здраво – по сценарий ракия от старата реколта и вино от новото.

Във вторник сутринта към 8 сутринта времето е мъгливо, температурата слиза надолу към сините чертички на термометъра, видимостта е има-няма 10 метра, Пешо още неизтрезнял се събужда първи и решава да влезе с лодката навътре в езерото да провери герима без да се обажда на другите, за да не ги буди. На ок. 40-45 метра от брега при проверяване на такъмите му прилошава, губи равновесие и пада във водата, чиято температура по това време е ок. 10 градуса. Към 9 се събуждат с тежъкщ махмурлук и Гошо и Иван. Виждат, че лодката я няма, няма го и Пешо. Може лодката да се е откачила, а Пешо да е отишъл да „пусне една вода“ в ореховата горичка. Гошо отива да провери. След половин час се чуват по телефона, Гошо обяснява, че от Пешо няма и следа и в тоя момент Иван чува вик и топуркане в слушалката и връзката прекъсва. Иван набира номера, но никой не отговаря – Гошо се е подхлъзнал и паднал, като е счупил десния си крак, при падането си удря главата и губи съзнание. Естествено в тая ситуация Иван набързо изтрезнява и набира 112.

Всички по-нататъшни действия следват в реално време, командите в ефира, използван от пожарникарите са истински, като в реална обстановка идват линейка, общинският отряд доброволци, полицаи, дори криминалистичната лаборатория ще дойде най-накрая, след като първите от журналистите си тръгват да пишат. Изключение правят само водолазите от Варна. В реално време на тях им трябват 5-10 минути да се съберат и около час да достигнат от Варна до Шумен.  В Шумен вече има трима обучени и лицензирани водолази, имат и оборудване, но не могат да започнат самостоятелни гмуркания, докато нямат инструктор. Инструктор ще има през лятото на 2020.

За зяпачите по брега на язовира варненските водолази твърде дълго се суетят по язовирната стена. Оказва се, че първо трябва да минат медицински преглед. После да подготвят лодките. „Нямат бърза работа, с риск да прозвучи жестоко – те пристигат да търсят удавник, а не да спасяват човешки живот.“ – разказва участник в операцията. Учението е „бойно“ – варненските водолази не знаят къде точно да търсят тялото на Пешо. Ориентир е лодката, която обаче през последните часове е отнесена от течение на поне 40-50 метра от мястото си, както и палатката с бивака на рибарите. В езерото влизат два екипа от по трима водолази. Единият обхожда брега в търсене на изплувало тяло, двама от другия се гмуркат и при почти нулева видимост търсят трупа.  След ок. 15-ина минути от брега се вижда как водолазите вадят в лодката „тялото“ на удавника. Линейка е откарала в болница Гошо със счупения крак.Пристигналите към финала криминалисти започват работа на терен, за да установят причините за инцидента. Целта на подобни пожаро-тактически учения е служителите на всички служби да повишат уменията, знанията и практическите си навици за реагиране при пожари, бедствия и извънредни ситуации, обясни говорителят на шуменската полиция Ася Йорданова.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.