Спасителните рисунки на Анета Дръгушану в „Арте“
2

Спасителните рисунки на Анета Дръгушану в „Арте“

Изложба непоказвани досега рисунки на един от доайените на изобразителното изкуство у нас – художничката Анета Дръгушану, представя столичната галерия „Арте“ на ул. „Бузлуджа“ 31 до края  на работната седмица.

Пандемията промени много от нас, за една година преминахме през различни емоции: меланхолия, страх, грижа, надежда... Колкото и самотно занимание да е рисуването, всичко това се оказва твърде въздействащо за хората на изкуството. Поставени в пълна изолация, част от възрастните ни художници вече повече от година са затворени и лишени от обичайните си занимания. Анета Дръгушану е далеч от ателието, без възможност да работи живопис, единствено рисунките са нейното спасение. „Ако не рисувам, ставам нервна, това съм Аз – рисунката“, казва голямата художничка и продължава: „Линията стана по-силна, рисувам по скици от преди 1990-а, но сега с годините почеркът е друг, като цвят съм по-пестелива, но линията е по-конкретна, без излишен реализъм. Рисувам любими хора: свекърва ми, баща ми, Генадия, Живка.... по време на работа или почивка, както и в домашна обстановка, в различни, неповторими пози, в естествени движения или покой. Никога не съм принудила никого да ми позира, за да не се изгуби онова естествено и неподправено в човека“.

Настоящата експозиция в галерия „Арте“ включва 16 рисунки от последните години, селектирани прецизно и с много самокритичност, както Анета Дръгушану умее. Показана е и една живописна картина, обединяваща темата на изложбата. „Преди близо две години за пръв път открихме самостоятелна изложба на Анета в „Арте“; всеки път си давам сметка, че това е събитие от голямо значение и макар че заради пандемията сега Анета не е тук при нас, нейните герои и любими сюжети ще ни пренесат „над конкретно делничното до техния абсолютен и вечен смисъл“, както написа доц. Ружа Маринска“, споделя галеристката Гергана Борисова. „Анета е ненаситна за рисуване. Посреща с радост всяка възможност да излее в рисунка видяното. С бърза ръка, вярно око и развълнувано сърце... Действително удивително е това нейно свойство да изважда от видимото същината на нещата в почти кристален образ. А това не е възможно, ако пътят не минава през сърцето“, казва се още в анализа на Ружа Маринска.

Анета Дръгушану е родена на 28 октомври 1937 г. в Поточ, Румъния. Висшето си образование по живопис завършва в Художествената академия „Николае Григореску“ в Букурещ в класа на прочутия Корнелиу Баба – проводник на модерните за епохата европейски течения в изобразителното изкуство, затова и обявен от комунистическата власт в страната за „формалист“. В академията Анета се влюбва и се омъжва за видинския художник Георги Петров, до чието рамо е и до днес. Заедно с него пристига и се установява във Видин през 1964 г., където живее и работи и в момента.

Дръгушану се появява на българската арт сцена още през 60-те. Творчеството й е синтез между класическата и модерната живопис. Художничката отделя особено внимание на композицията и на култивирането на богатите живописни тоналности при изграждане на картината. Използва с предимство художествени и пластически хиперболи, взаимопроникването и взаимнопресичането на планове и пространствени зони и образи. Тя използва и специфичните прийоми на кубизма, като предпочита мотивите от бита и образите на селската жена. Новаторският характер на нейната нео-битова живопис я нарежда сред най-големите български художници.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.