0

Д еца на 5 и 7 години във Варна бяха спасени от удавяне, като едното от тях е било откарано в болница за допълнителен преглед и лечение. Инцидентът става на Южния варненски плаж.

Деца на 5 и 7 години във Варна бяха спасени от удавяне, като едното от тях е било откарано в болница за допълнителен преглед и лечение. Инцидентът става на Южния варненски плаж.

Това съобщи д-р Иван Иванов, управител на ДКЦ „Света Клементина“, отговарящо за здравното обслужване по варненските плажове и в близките курорти. По думите му, инцидентът е станал в следобедните часове в неделя, около 15 часа. Двете деца на седем и на пет години били оставени без надзор от родителите си, които се забавлявали в крайбрежно заведение.

Хлапетата влезли във водата, но попаднали в дънна яма и започнали да се давят в района на седми спасителски пост. Спасителите ги извадили веднага на сушата, където им е оказана помощ от медицинския екип на плажа. Родителите се появили 15 минути по-късно, след като видяли струпалите се зяпачи. Едното от децата е откарано в болница, но няма опасност за живота му, уточни д-р Иванов.

През почивните дни е имало и още един воден инцидент на варненски плаж, като жертвата е един от лекарите, отговарящи за медицинското обслужване. Той счупил крака си при падане, след като бил ударен при по-силна вълна в морето. Засега по варненските плажове няма колабирали от прегряване, не е оказвана помощ и на възрастни хора със сърдечни и други заболявания в жегите, коментира още д-р Иванов.

Той припомни, че през миналото лято не е допуснат нито един фатален случай, като изрази надежда това да се повтори и това лято. За да стане това е необходима дисциплина, спазване на флаговата сигнализация, изпълнение на разпорежданията на спасителите и засилен родителски контрол над децата. Не е препоръчително къпането в неохраняеми зони и на плажовете, след работното време на спасителите и медицинските екипи.