Спасиха бременна и две жени с 5 деца от потопа (ОБЗОР)

Спасиха бременна и две жени с 5 деца от потопа (ОБЗОР)

Болници, подлези и мол наводнени в Пловдив, къщи във В.Търново и магазини в Пазарджик

Отводнени са 4 болнични заведения, изтеглени са автомобили с бременна жена, майка с 2 деца и майка с 3 деца, пътували в различни автомобили.
Екипи са се отзовали на 2 сигнала за евакуиране на трудноподвижни хора в област Пловдив.

За работата на спасителните екипи по няколкостотин наводнени обекта и десетина души заплашени от потопа, засегнал главно три области в страната съобщи МВР. Даннитe се отнасят за времето към 19 часа.
Екипите на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ продължават да оказват съдействие след интензивните валежи днес. Най-много сигнали за наводнения са получени на територията на областите В. Търново, Пазарджик и Пловдив.

Постъпилите сигнали са главно в община Елена (гр. Елена и с. Константин). Получени са седем сигнала за наводнени дворове, приземни егажи и мазета. Към 19 часа пет от тях са отработени. Към момента три екипа отработват последните съобщения от с. Константин.
В оперативния център на пазарджишката пожарна служба са постъпили около 50 сигнала за наводнени мазета, приземни етажи, магазини и участъци от пътната инфраструктура. Получени са сигнали и за закъсали автомобили. Сигналите се отработват от пет екипа на РДПБЗН-Пазарджик.

Над 100 са сигналите за наводнени приземни етажи и мазета постъпили в пожарната служба на Пловдив. Няколко от съобщенията са и за наводнени участъци от пътната инфраструктура и закъсали автомобили. Към момента произшествията се отработват от осем екипа. Свободният от дежурство състав е събран и е включен в работата на терен. Шест транспортни участъка са наводнени и не се допуска преминаването на превозни средства през тях. Създадена е организация за предисоциране на сили и средства от съседни области на област Пловдив, които да окажат помощ при обработването на сигналите.
Обстановката в област Пловдив към 20:30 часа Към този час в РДПБЗН-Пловдив са постъпили над 170 сигнала за наводнени мазета, приземни етажи, пътни участъци и закъсали автомобили. Произшествията се отработват от 14 екипа на РДПБЗН-Пловдив. Предислоцирани са 2 екипа с 6
служители и 6 мотопомпи от РДПБЗН-Кърджали.

Средно над 60 литра на квадратен метър е количеството валежи, които паднаха за кратко време тази вечер в Пловдив, съобщиха от пресцентъра на общината. В много райони пороят е бил придружен с градушка и гръмотевици. И към момента валежите в града продължават. Ниските точки на града са под вода.
Затворени за движение са части от бул. "Санкт Петербург", подлез "Скобелева майка", ул. "Гладстон", бул. "Христо Ботев" в района на Коматевския възел и колелото на централната жп гара, части от бул. "Никола Вапцаров", ул. "Скопие".
Продължават сигналите за бедствия на тел. 112. Два от търговските центрове - МОЛ Марково тепе и МОЛ Плаза са наводнени, като водата е нахлула през входните врати. Магазините за затворени, охраната се грижи за гражданите, които не могат да напуснат търговския обект.
Доброволците от формирование "Пловдив 2019" са в готовност веднага след приключване на дъжда да започнат отводняване на наводнени обекти с помощта на оборудването, осигурено им с подкрепата на общината.
Няма бедствени ситуации по язовири, реки и диги Отводнителните помпени станции на територията на цялата страна работят денонощно и се
наблюдават от служители на „Напоителни системи“ ЕАД, съобщиха от Министерство на замеделието, храните и горите.
Извършва се денонощен обход и наблюдение на обектите. Аварийните складове на всички клонове са оборудвани с необходимите материали.
Към момента няма възникнали аварийни и бедствени ситуации по стопанисваните от „Напоителни системи“ ЕАД язовири, корекции на реки и предпазни диги. Няма данни за критични нива на язовири, като те поемат напълно водните количества и имат свободни обеми. При необходимост има готовност за включване на тежка техника, съгласно аварийните планове за недопускане на бедствени ситуации.
Очаква се повишение на водните нива в долните течения на реките от Дунавския район – Искър, Осъм, Вит, Янтра, Русенски Лом. На този етап, в участъците, които се стопанисват от „Напоителни системи“, реките са в коритата си.
Възможно е повишаване на нивата на реките Бели Лом и Черни Лом при с. Красен, Област Добрич, където е най-ниската точка. Там през миналата година е изградена преградна стена и продълбочаване на речното корито за осигуряване на проводимост.
Критична е ситуацията в района на Попово - в селата Дриново и Априлци, където за час са паднали над 110л/кв.м дъжд и временно е затворен пътят за движение Разград-Попово-Антоново. Река Поповска е с повишено ниво и се следи денонощно от служителите на "Напоителни системи".

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.