Спасете пъпките от цъфтеж  през януари
2

Варосайте високо стеблата и клоните

Спасете пъпките от цъфтеж през януари

Перки раздвижват студения въздух

 

Промените в климата водят до непредсказуеми студове, слани, градушки, които могат за няколко минути да превърнат продукцията в неизползваема или от първо качество плодове да стават само за мармалад.


В същото време продължителната засуха бавно и мъчително с екстремно високи температури унищожава всичко, което е оцеляло след бурите, градушките и дъждовете
Пример за това бе 2019 когато бурите, градушки и порои през месец май унищожиха една голяма част от плодовете и зеленчуците в Северна България. След това сушата и високите температури продължили до октомври унищожиха всичко, което бе останало.
Крайности
Прогнозата за януари е съвсем обезпокоителна с температури от -15 до+ 15 опасноста от измръзване при овошките е съвсем реална. По тази причина съвета към овощарите в частните градини, а и в производствените насаждения е да се вземат мерки за защита на овошките, коментира за Телеграф Божидар Петков, председател на Асоциацията на малинопроизводителите.
Пасивен метод
Като пасивен метод, който успешно може да се препопръча е варосването на стъблата и скелетните клони. Това да става възможно най високо с овощарска вар, като целта е удължаване на покоя на пъпките, така че да не се подлъгват от временното затопляне,
Активен
Активни методи са инсталиране на специални перки вентилатори, които да предотвратяват застояването на студения въздух, а да го смесват с по-топъл от горните слоеве. Това може да са и газови калорифери, както стационарни, така и мобилни, които да обдухват клоните и да предотврятяват замръзване.
Мрежи
Защита от градушки може да се извърши с помоща на мрежи против градушки, активно
с Ацетиленови оръдия. Последните имат локална защита на площ до 800 декара.

Фермери искат помощ за мраз и жеги

Браншовите организации в сектора на растениевъдството поискаха да се нотифицира държавна помощ за защита от климатичните промени. Исканите инвестиции имат за цел подобряване на устойчивоста на стопанството, по-специално чрез защита и максимална превенция на вредите нанесени от късните пролетни мразове и градушките локални системи за защита от градушки и слани, намаляване на производствените разходи и преодоляване на недостига на работна ръка чрез закупуванена машини за механизирани резидби, прореждане, бране на плодове и др.
Помощта да се предоставя под формата на капиталова субсидия за покриване на част от разходите за реализация на инвестициите в машини, за борба с климатичните промени и недостига на работна ръка в сектор „Растениевъдство”, пише в искането до Министерство на земеделието, храните и горите. Максималният интензитет на помощта да е до 50% от приемливите разходи на бенефициер, но са не повече от  120 000 лв за срока на прилагане на помощта.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.