Спасените мечета на мляко и ядки

Спасените мечета на мляко и ядки

Двете спасени в Смолянско мечета са на специална диета в Парка за танцуващи мечки край Белица, заяви управителят на парка Димитър Иванов.

Едното мече е открито от екипи на РИОСВ-Смолян на 11 юни, а второто на около 300 м от местоположението на първото два дни по-късно. Предстои полът им да бъде установен, посочи Димитър Иванов. Според него обаче

двете мечета нямат връзка с откритото преди десетина дни

мече, пак в Смолянско, тъй като има около 40 км разстояние между местоположението на първото открито мече и другите две.

В момента за зверчетата се грижат специалисти в Парка за танцуващи мечки в Белица. Те са на

специална диета, която включва мляко, плодове, зеленчуци и ядки. Контактът им с хората е силно

ограничен, защото ще се направи опит да бъдат върнати в дивата природа. В момента се уточняват

възможностите мечетата да бъдат изпратени в гръцкия център "Арктурус", каза още Димитър Иванов. Там има възможност те да се отглеждат, без да контактуват с много хора и така да запазят инстинктите, необходими им за оцеляване в дивата природа, за да бъдат върнати в естествената им среда.

Последното мече е открито в района до град Чепеларе в близост до главен път Пловдив – Смолян. По време на спасяването му са се включили и служители от ТП Държавно горско стопанство „Хвойна“. Уловено е, без да се използва упойка.

До този момент не е открита майка на мечетата

Предвижда се и работна среща между директорите на РИОСВ, ЮЦДП и РДГ с цел цялостно решение на проблема, включително и поради зачестилите щети и среща на мечки с хора. Ще бъдат набелязани решения за засилен контрол върху бракониерството, мерки за опазване на защитения вид, както и оптимизирането на съвместната работа при нанесени щети от мечки върху селскостопанското имущество.

Проверяват разрешителните за лов и камерите в района


Още след първия случай на намерено мече РИОСВ – Смолян, изпрати писма на Регионалната дирекция по горите – Смолян, и Южноцентралното държавно предприятие (ЮЦДП) за проверка на районите и за засилване на контрола по Закона за лова и опазване на дивеча и проверка на издадените разрешителни за лов. Инж. Здравко Бакалов – директор на ЮЦДП, е разпоредил оглед в района, проверка на издадените разрешителни за лов, както и преглед на записите от камерите, разположени в близост до местата, където са открити мечетата. По неговите думи към момента не са установени обстоятелства, от които да се направи извод за бракониерство.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.