Спанакът и ягодите са сред най-замърсените зеленчуци и плодове на пазара.
До това заключение стига проучване на неправителствената организация по борба със замърсяване на селскостопанските култури Environmental Working Group.

 Тя е съставила списък с най-замърсените плодове и зеленчуци за тази година, съобщава порталът Food News.
Тест
Според учените 70% от изследваните храни съдържат различни видове химикали. Тествани са 47 вида плодове и зеленчуци, а анализът е направен след над 40 хил. теста. Замърсяването на овошките и зарзавата идва преди всичко от това, че стопаните не спазват карантинните срокове, в които трябва да използват химикалите, е обяснението на еколози.
Мръсни и чисти
Целта на изследването е да се установи кои плодове и зеленчуци като цяло са най-склонни и съответно кои са най-малко склонни да поемат по-големи количества пестициди, използвани при отглеждането им. Така първенецът сред зеленчуците се оказва отново спанакът. В пробите на учените са открити 20 вида пестициди. В списъка с „Мръсните 12” са ягоди, спанак, къдраво зеле, нектарини, ябълки, грозде, праскови, череши, круши, домати, целина и картофи. Сред най-чистите продукти са авокадо, царевица, ананас, замразен грах и лук. При тях не са засечени никакви пестициди в 70% от направените проби.
Моркови
Припомняме, че през пролетта на тази година в централната лаборатория на агенцията по храните бяха тествани 20 вида плодове и зеленчуци, които най-често купуваме, според Нова тв. Проверката е показала наличие на 100 вида химикали. Според пробите на българския пазар най-замърсени са били пиперът, портокалите, лимоните, нарът и салатата.
Повечето са били внос от ЕС. Проби са показали, че в пипера от Турция са открити пестициди над позволеното. А част от направените тестове са показали наличие на забранени химикали от Европейската комисия. Забранени пестициди са открити и при проба с моркови от български произход, които са били с наличие на ДДТ. Сред чистите на пазара са били карфиол, круши, картофи, зеле, дюля, царевица.
Сода
Пестицидите са доказано вредни за здравето, особено на кърмачета, малки деца и възрастни. Много от тях могат да провокират онкологични заболявания. Също така, замърсявайки организма, са косвена причина за наднормено теглото. За да се предпазим, преди консумация трябва внимателно да се измият за предпочитане със сода, съветват експертите.

По темата: агротелеграф
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Искат зарзаватът да е напълно чист от животински продукти

Торенето е лицемерие

Искат зарзаватът да е напълно чист от животински продукти

Уил Бонсол е фермер и 45-годишен веган, живеещ в селскостопански район на щата Мейн. Той има послание към американците – вашите зеленчуци са много не-веган, пише „Гардиън”.

Перки раздвижват студения  въздух

Спасете пъпките от цъфтеж през януари

Перки раздвижват студения въздух

 

Промените в климата водят до непредсказуеми студове, слани, градушки, които могат за няколко минути да превърнат продукцията в неизползваема или от първо качество плодове да стават само за мармалад.

Вадим  семката само  на зрял плод

Мангото дава плодове след 8 г.

Вадим семката само на зрял плод

За да засадите манго ще ви е нужен здрав, едър и добре узрял плод. Добре е да знаете, че за растение, отгледано от семка в саксия, обикновено са нужни 8-10 години в най-добрия случай, за да започне да дава плодове.