Спад на строителството в ЕС през февруари и слаб растеж в България

Спад на строителството в ЕС през февруари и слаб растеж в България

Продукцията в строителния сектор на ЕС се понижи през февруари 2021 г., заличавайки слабото нарастване през януари, показват данни на Евростат, които потвърждават, че строителният сектор продължава да страда от коронавирусната пандемия. В рамките на България обаче строителството през февруари отбеляза слабо повишение за пръв път от септември 2020 г. насам.

Строителството в ЕС се сви през февруари с 1,6% спрямо януари, когато нарасна с 1,0%, докато в рамките на еврозоната се понижи с 2,1% след повишение с 0,8% през първия месец на годината.

Продукцията от гражданското и инженерно строителство в ЕС се понижи с 1,3%, а в еврозоната с 1,6%, докато сградното строителство спадна съответно с 1,3% и с 1,9 на сто.

Най-силен спад през февруари отбеляза строителството в Унгария (спад с цели 11,7%), следвана от Полша (с 6,9%), Франция (с 6%) и Совакия (с 6%). В същото време повишение беше отчето единствено в четири членки на ЕС, като най-солидно беше в Швеция (скок с 9,2%), следвана от Австрия (с 8,8%), Румъния (с 2,3%) и България (с 0,2%).

Спрямо година по-рано продукцията в строителния сектор на ЕС и еврозоната се понижи през февруари съответно с 5,4% и с 5,8 на сто.

Най-силен спад на годишна база в строителството беше отчетен в Словакия (спад с 24,4%), Полша (с 18,1%) и Испания (със 17,1%), докато най-добро повишение беше отчетно в Швеция (растеж с 5,8%), Австрия (с 3,6%) и Румъния (с 1,6%).

Според същото проучване на Евростат строителството в България отбеляза слабо повишение с 0,1% през февруари спрямо януари, когато се сви с 0,8%. Това представлява първо нарастване на строителството в нашата страна от септември 2020 г. и едно от четирите повишение в рамките на целия Европейски съюз.

На годишна база продукцията в българското строителство се сви през февруари с 4,2% след понижение с 5,6% през януари, запазвайки негативната тенденция от началото на миналата година и след резките спадове през март, април и май 2020 г. съответно с 13,8%, с 15,5% и с 14,0%, когато бяха в сила най-ограничителните мерки за борба с пандемията Covid-19.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.