Спад на сделки и цени вещаят имотни брокери

Спад на сделки и цени вещаят имотни брокери

Намалява броят на ипотечните заеми за покупка на жилища

До края на годината може да се очаква спад на броя на сделките и на цените на жилищата, прогнозират от една от големите посреднически имотни агенции.

Оперативният й директор Гергана Тенекеджиева поясни, че в края на 2018-та за първи път е отчетено намаляване на сделките финансирани с ипотечен кредит, като за София то е 16,7%, а за страната доближава една четвърт. По думите й едновременно с това се забелязва и увеличаване на жилищните заеми, при които се иска по-голям процент от цена на купувания имот като кредит.

Анализите на фирмата показват, че през миналата година с около 10% се е подобрила достъпността до жилищните имоти в София. Въпреки продължаващия ръст на цените, за периода се наблюдава увеличение на работните заплати с 20%. От компанията дават реален пример със семейство, което в края на 2018 г. купува тристайно жилище с площ 100 кв. м в кв. Младост на стойност 121 000 евро (1210 евро/кв. м). Разполага със спестени 25 000 евро, а за останалата част тегли ипотечен кредит за срок от 20 години.

В разглеждания случай месечната вноска се равнява на 532 евро или 68% от средната работна заплата за София. Две години по-рано дължимото към банката би било 511 евро заради по-ниската цена за единица площ - 1045 евро, въпреки по-високата лихва. Съотнесено към средното месечното възнаграждение - малко под 650 евро, представлява почти 80%. В първия пример от 2018 г. при двама работещи домакинството отделя около 35% от общия си доход, при средна работна заплата, за да покрива заема, докато купувачите през 2016 г. трябва да предвидят малко над 40%. „Предвид очакванията за поетапно покачване на лихвите, задължително условие при тегленето на кредит е да се предвиди евентуално поскъпване и да се калкулира как то ще се отрази върху месечната вноска. Числата показват, че клиентите, сключили сделка през 2018 г., ще могат да изплащат и по-скъпи вноски при увеличение с 0.25 или 0.5 процентни пункта, без да нарушават финансовия си комфорт“, допълва Гергана Тенекеджиева.

Според изпълнителният директор на агенцията Георги Павлов, обаче, все още пазарът на жилища в страната е основно за около 10% от най-успелите хора в България, които се чувстват сигурни в бъдещето. По думите му това са състоятелните българи и тези със доходни професии, като напр. IT-специалистите.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.