Министърът на туризма Николина Ангелкова бе в Добрич и проведе среща с представителите на туристическия бранш и местните власти от областта. 

На срещата присъстваха областният управител Красимир Кирилов и народният представител Даниела Димитрова. Пред бизнеса министър Ангелкова припомни, че са разработени 27 дестинации - 8 културно-исторически, 12 винено-кулинарни и 7 спа дестинации, с които се цели както разширяване крилата на активните летен и зимен сезони, така и популяризиране богатствата на регионите и подкрепа на местните власти и бранша.

Летният сезон е ключов за бранша, бе категорична министър Ангелкова и посочи, че към момента се отчита спад на ранните записвания с 2-3%, а с около 13 на сто по-малко са очакваните полети за летище Варна. В същото време преки конкуренти на България предлагат ниски цени и по тази причина е стартиран анализ, с който се цели да се определят мерки за привличане на повече чартърни полети в крилата на сезона. Сред вече предприетите действия са постоянните разговори с големите туроператори като „Томас Кук“ и ТУИ, които оперират на почти всички туристически пазари. Министър Ангелкова изрази надежда, че независимо от по-слабите записвания на пазари като Германия и Русия, спадът ще бъде компенсиран и ще се достигне ръстът от миналата година, тъй като по предварителни данни има ръст на записвания с по над 10 и повече на сто на ранни записвания от Украйна, Франция, Великобритания, Чехия и Полша.

Според последната информация от НСИ, с 4,1% се увеличават приходите от нощувки в местата за настаняване с 10 и повече легла в периода януари – март 2019 г., спрямо същия период на 2018 г. Така за първите три месеца от настоящата година постъпленията достигат 151 млн. лв.

Министър Ангелкова апелира браншът и местните власти да продължават да работят за повишаване на качеството на туристическия продукт и подчерта, че с богатата си култура, гостоприемство и природа България има условията да се пребори успешно с конкуренцията. В подкрепа на това тя посочи, че плаж Болата, който се намира на територията на област Добрич, е избран за един от най-красивите плажове в Европа. 32 428 туристи от 116 различни държави са гласували в конкурса, провеждан от европейската организация European Best Destinations, и българският плаж е избран като един от любимите им.

Пред бранша министър Ангелкова каза, че към момента на територията на област Добрич неохраняемите плажове са 15 и заяви, че контролът ще е още по-стриктен и безкомпромисен. Проверките стартират от 1 юни и ще се извършват както по план, така и по сигнали.

Приоритет в работата на третия кабинет на премиера Бойко Борисов е и намаляването на административната тежест и от началото му се работи последователно в тази посока, посочи министър Ангелкова. Тя припомни, че с промени в Закона за туризма отпаднаха 19 вида документи. Преди дни - на 9 май, беше публикуван за обществено обсъждане проект за изменение на Наредбата за изискванията към местата за настаняване и заведенията за хранене и развлечение, което цели да облекчи работата на бизнеса и апелира представителите на бранша да бъдат по-активни.

Министър Ангелкова информира още, че вече се върви към положително решение на искането на България да бъдат сключени договори с немските здравни каси и те да изпращат за лечение и профилактика своите клиенти, с което ще насочим тяхното внимание към възможностите за здравен туризъм, които страната ни предлага.

По време на срещата бе обсъдена и темата за детските лагери. В тази връзка министър Ангелкова посочи, че в момента се обсъжда и подготвя специална наредба за детските лагери, с помощта на която по-лесно да се сключват договори с руските региони и те директно да пращат децата си на почивка у нас.

Сред въпросите, които министърът на туризма обсъди с бизнеса и местните власти бяха къмпингуването, инфраструктурни проблеми в крайморските общини и процесите на абразия по Северното Черноморие.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Гугъл с мега вложение във възобновяема енергия

Американската компания Гугъл (Google) направи най-голямото в историята си вложение по придобиване на възобновяема енергия за своята глобална дейност. Това съобщи главният изпълнителен директор на компанията Сундар Пичай на пресконференция в Хелзинки с финландския премиер Анти Рине.

Отпускат още 15 млн. лв. за реклама на туризма

1,2 млрд лв. са приходите от Слънчев бряг (ОБЗОР)

Отпускат още 15 млн. лв. за реклама на туризма

Туристическият сезон на юг е бил успешен, сочат данните от статистиката. Първенството по приходи в сектора безапелационно държи най-големият ни морски курорт Слънчев бряг, който дава 20% от приходите в сектора. Близо 1,2 млрд. лева са приходите от реализирани нощувки в хотелите там. 

Аврамова: Налага се разширяване на „Тракия“ между София и Пловдив

Автомагистрала "Тракия" е отесняла в участъка между София и Пловдив в двете посоки и се налага да бъде разширена. Това заяви от парламентарната трибуна министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова по време на парламентарен контрол.