Спад на пътуванията на нашенци в чужбина с близо 30% през януари

Спад на пътуванията на нашенци в чужбина с близо 30% през януари

През януари 2021 г. пътуванията на български граждани в чужбина са 303.7 хил. или с 28.2% по-малко от регистрираните през същия период на изминалата година. Посещенията на чужденци в България  пък намаляват с 60 на сто в сравнение с януари 2020 година. Това сочат последните данни на Националния статистически институт  (НСИ).

Срив се наблюдава при пътуванията по всички наблюдавани цели: „почивка и екскурзия“ - с 82.7%, „служебна“ - с 57.4 на сто, и „други“ (гостувания и транзитни преминавания) - с 37 %. Транзитните преминавания през страната представят половината  от всички посещения на чужденци в България.

От общия брой чужденци, посетили България през месеца, делът на гражданите от Европейския съюз е 41.6% или с 63.6 на сто по-малко спрямо същия месец на предходната година. Регистриран е спад в посещенията на туристи от всички наблюдавани страни с изключение на Чехия, която отбелязва слаб ръст от 1.5%.  През първият месец от новата година най-често сме пътували транзитно или заради гостуване - 63.5 на сто от пътуванията,  с цел почивка и екскурзия - 18.6%, и със служебна цел – близо 18 на сто.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.