Спад на промишленото производство с 1,5% през ноември

Спад на промишленото производство с 1,5% през ноември

По предварителни данни през ноември 2020 г. сезонно изгладеният Индекс на промишленото производство намалява с 1.5%  в сравнение с предходния месец, съобщиха от Националния статистически институт. При календарно изгладения индекс на промишленото производство пък е регистриран спад от 5.0% спрямо същия месец на 2019 година.

През ноември 2020 г. понижение спрямо предходния месец е регистрирано в добивната промишленост - с 9.2%, преработващата промишленост - с 1.1%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 0.8 на сто. По-значителен спад в преработващата промишленост се наблюдава при: производството на напитки и производството на текстил и изделия от текстил, без облекло - с 8.9%, производството на метални изделия, без машини и оборудване - със 7.9 на сто, производството на облекло - с 5.7%. Увеличение пък е регистрирано при: ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 10.9 на сто, производството на компютърна и комуникационна техника, електронни и оптични продукти - със 7.6%, производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 6.6 на сто.

На годишна база понижаване на промишленото производство е отчетено в добивната промишленост - с 18.1%, при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 6.6 на сто, и при преработващата промишленост - с 3.7%. През периода ноември 2019 - ноември 2020 г. намалява и  производството, некласифицирано другаде - с 44.2 на сто,производството на тютюневи изделия - с 29.8%, обработката на кожи,производството на обувки и други изделия от обработени кожи без косъм - с 29.5 на сто,това на облекло - с 18.6%, и на напитки - с 13.1%.

Най-голямо увеличение е регистрирано при производството на компютърна и комуникационна техника, електронни и оптични продукти - с 18.7%, автомобили, ремаркета и полуремаркета - със 17.1 на сто и производството на превозни средства без автомобили - с 11.5%.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.