Спад на наетите в хотелиерството и стопанството

Спад на наетите в хотелиерството и стопанството

Отчетен спад има в наетите лица в хотелиерството, ресторантьорството, както и в селкото, горското и рибното стопанство, показват данни на Националния статистически институт (НСИ). Спрямо края на третото тримесечие на 2018 г. намалението е съответно с 8.9% за първите и с 8.7% за вторите.

Статистиката показва, че общият брой на наетите също намалява през декември миналата година с 1.1% или 26.3 хил. души спрямо септември. В сравнение с декември 2017 г. обаче числата бележат ръст от 0.6% или 14.6 хил. Най-голямо е увеличението в „Строителство“ (6.8 хил.), „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения“ (4.4 хил.), и „Хуманно здравеопазване и социална работа“ (3.1 хил.), а най-голямо намаление - в „Преработваща промишленост“ с 2.3 хил.

За периода септември-декември 2018 г. пък най-голямо увеличение има на наетите лица в дейностите „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения“ и „Образование“ с по 0.7%. При икономическите дейности най-голям е относителният дял на наетите в дейностите „Преработваща промишленост“ (22%) и „Търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети“ (17.2%).

Средната работна заплата за октомври е 1 157 лв.,

през следващия месец се е смъкнала с 6 лв., а за декември се е качила на 1 205 лв. Най-голямо увеличение на заплатите има в сферата на образованието (13.7%), финансите, застрахователната дейност (6.5%), добивната промишленост и други. За последното тримесечие на миналата година най-висока заплата са взималите наетите в „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далеко-съобщения“ (2 788 лв.), „Финансови и застрахователни дейности“ (1 933 лв.), както и „Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива“ (1 888 лв.). Най-нископлатените са били ресторантьорите и хотелиерите с едва 705 лв., строителите с 901 лв. и заетите в „Други дейности“ с 833 лв.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.