Спад на европейската търговия на ток през първото тримесечие

Спад на европейската търговия на ток през първото тримесечие

Търговията на едро с електроенергия на основните европейски пазари е спаднала през първите три месеца на 2021 г., но след ръст с 20% през 2020 г., показват данни от проучване на изследователската фирма Prospex, цитирани от Ройтерс.

В доклада на Prospex се посочва, че по-ниските обеми на годишна база през периода януари - март 2021 г. се дължат на еднократен ефект, дължащ се на коронавирусната пандемия, стартирала преди година.

"Началото на пандемията предизвика необичайно голям обем на търговията в началото на 2020 г., докато компаниите се опитваха да коригират своите позиции“, казаха от Prospex, добавяйки, че "по-дългосрочното здраве на пазара не трябва да бъде дълбоко засегнато", визирайки, че в миналото секторът е успя да се приспособи към колапса на ключовия играч Enron, финансовата криза и увеличаването на възобновяемата енергия.

Търговията с енергия остава ключов компонент на търговските операции за комуналните услуги, при търговията на стоки и за специализираните инвестиционни фондове. Prospex заяви, че западноевропейските обеми, търгувани чрез извънборсовите транзакции (OTC) и на енергийните борси, са се увеличили с 20% до 9 414 тераватчаса (TWh) през 2020 г., докато спадът на цените е тласнал надолу условната стойност на пазара с 23 на сто.

През енергийните пазари преминаха 280 милиарда евро през 2020 г. спрямо 364 милиарда през 2019 г. и под историческия връх от 616 милиарда през 2008 година.

Извънборсовият пазар постепенно губи позиции, тъй като операторите се обръщат към регулираните пазари, за да се съобразят с правилата на Европейския съюз и да намалят рисковете за контрагенти, каза още Prospex.

Извънборсовата търговия представляваше 61% от общия обем през 2020 г., а останалата търговия премина през борсите. През водещата на пазара борса EEX, Европейската енергийна борса, преминаха 4 950 TWh, което включваше спот и фючърсни договори и извънборсови клирингови обеми, обработвани от клиринговата къща ECC.

Обемите на EEX бяха далеч по-големи от тези на големите конкуренти Nasdaq Commodities, норвежката Nord Pool, испанската OMIE, италианската GME и американския глобален оператор ICE

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.