Менда Стоянова: Спад на БВП със 7% е мрачната прогноза

Менда Стоянова: Спад на БВП със 7% е мрачната прогноза

Има мрачни прогнози, че може би българската икономика ще се свие с 6-7%. Това каза председателят  на Комисията по бюджет и финанси към НС Менда Стоянова в ефира на bTV.

„Специалисите направиха прогноза, че очакват за 2020 г. спад в БВП спрямо 2019 г. с 3% - не знам дали ще е 3%, има по-мрачни прогнози от външни анализатори”, коментира Стоноява. Така 2.43 млрд. лв. няма да постъпят като приходи в хазната. „Щом няма да постъпят, това означава, че за 2 млрд. няма да може да се направят разходи и това е един дефицит, който трябва да се покрие отнякъде  – източникът е ясен: дългът”,каза Стоянова. Тя напомни, че за да може държавата да продължи да изпълнява функциите си, то трябва да има приходи. Поради наложените мерки, тези приходи ще продължат да намаляват. На критиките от страна на левицата за празна хазна, Стоянова отвърна, че към 31 март

салдото на бюджета на държавата е положително с 1.2 млрд. лв.

Реалният дълг, който ще поемем, е 7.8 млрд. лв. За да се покрие спада на приходите и увеличението на разходите, са необходими 3.5 млрд. лв. Отделно, към ББР ще бъдат насочени 700 млн. лв. „Става дума за абсолютно обоснован, необходим дълг от 4.2 млрд. лв.”, каза Стоянова и увери, че за България той няма да е тежко бреме.

Втори сме в Европа по най-нисък дълг,

който към момента е 18 млрд. лв. и предстои да се увеличи с 30%. „Това е изключително ниско ниво – под 20% от БВП”, каза Стоянова и даде пример с други европейски страни, в които дългът клони към 100% от БВП, а според Маастрихстките критерии сумата трябва да е до максимум 60 на сто от БВП.

Относно неодобрението на схемата „60 на 40”, шефката на бюджетната комисия отново цитира статистиката, че за 2 дни са кандидатствали 230 фирми. Проучване на БСК обаче показва, че това са една 7-8% от фирмите. „Техните проценти са като фирмите бяха доста по-малко, фирмите в България са около 300 000, но половината от тях практически не работят”. Причина за това е, че голяма част търговци се регистрират, но не осъщестяват дейност. Мярката е за тези, които искат да запазят работници и са ги обучавали, за останалите има „защитна мрежа” като Фонд „Безработица”. „Затова 1 млрд. лв.от разходната част на бюджета се увеличават, за да попълнят фонда”, допълни Стоянова. Ръстът на безработицата у нас пък се дължи на завърналите се от чужбина българи, които отидоха към бюрата по труда.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.