0

З аплащане с пари или в натура с пакети, съдържащи хранителни продукти от първа необходимост и стоки за бита, продължават да бъдат схемите за купуване на гласове.

Заплащане с пари или в натура с пакети, съдържащи хранителни продукти от първа необходимост и стоки за бита, продължават да бъдат схемите за купуване на гласове.

Това съобщи главният прокурор Сотир Цацаров в Пловдив, след като гласува в избирателната си секция по местоживеене в училище „Петър Берон”. По думите му схемите за купуване на гласове не са се променили особено през годините.

„Схемите са същите от гледна точка на предлаганите облаги. Хранителни продукти и стоки за бита, поставени в пакети, които се връчват на съответния избирател. Това, което сега наблюдаваме е, като че ли намаляват случаите, при които се подхожда пряко към избирателя за купуването на неговия глас. Работи се с посредници, случаят по Черноморието го показва това, които разполагат с доста голям паричен ресурс и за които е много трудно да кажем каква част от сумата е отклонена от самия посредник и колко са стигнали до лицето, чийто глас е направен опит да бъде купен”, обясни главният прокурор.

Той уточни, че четири лица до момента са били арестувани за купуване на гласове. Всички те са задържани по досъдебното производство, което е за Несебър. „До момента няма задържани лица и прокуратурата не е привлякла никой в качеството му на обвиняем по отношение например на Царево, защото за там се разпространяваше такава информация”, каза Сотир Цацаров.

Снетите имунитети на кандидати за кметове и съветници до момента са 9 и има още 5 предложения за снемане на имунитет, които чакат в съдебните палати. Единият от тези пет лица е за пътно-транспортно произшествие с резултат средна телесна повреда, а останалите четири са за изборни престъпления.