Сотир Цацаров разкри: Лозан Панов се застъпил за Джок Полфрийман (ОБНОВЕНА)

Сотир Цацаров разкри: Лозан Панов се застъпил за Джок Полфрийман (ОБНОВЕНА)

Комплимент искането на оставката му от австралиеца

Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов се е застъпил за убиеца Джок Полфрийман. Това стана ясно от интервю на бившия главен прокурор Сотир Цацаров пред Нова телевизия. На 24 септември 2019 г. Цацаров поиска делото да бъде възобновено, а изпълнението на определението, с което австралиецът беше пуснат от затвора, да бъде спряно.

„На 8 октомври 2019 г., въпреки политическата кампания, която се разрази по този повод, отказах прокуратурата да поиска прекратяването на БХК пред съда. След това последва едно писмо на председателя на Върховния касационен съд. Той нарече ставащото с Джок Полфрийман, и, разбира се, моето искане за възобновяване „произвол и беззаконие”. В това писмо, мисля, каза, че България е прекрачила отдавна границите на беззаконието. Иначе моето искане по възобновяване на казуса нарече „един елементарен от правна гледна точка казус”, разкри Цацаров.

„По време на моя мандат се развиха немалко събития, свързани с наказателно производство срещу Джок Полфрийман. Същевременно обаче то има предистория, защото през 2012 г. за първи път бе постановен отказ за трансфер. Моят предшественик – проф. Борис Велчев, отказа трансфер към Австралия, по искане на Департамента на главния прокурор на Австралийския съюз”, разказа Цацаров. По думите му оттам – нататък нещата е поел именно той. „Всъщност, при един разговор с проф. Велчев, той каза, че този проблем ще възниква и ще нараства – все повече и повече”, допълни Цацаров.

„Имаше предвид целия международен натиск, на който той е бил подложен“, уточни ексобвинител №1. Цацаров обясни още, че проф. Велчев се е оказал напълно прав, защото още при последващия му отказ за трансфер в Австралия, е последвала остра позиция на Българския хелзински комитет, а председателят му Красимир Кънев е нарекъл действията на Цацаров – произвол. „А тогава не беше изтърпял дори ¼ от наказанието си, нямаше никакви данни да се е поправил и нямаше никаква гаранция, че върне ли се в Австралийския съюз няма да бъде веднага помилван“, коментира Цацаров.

По дипломотически път също е имало натиск към България. „Тогава австралийски дипломатически представители идваха тук ежеседмично. Буквално искането, не казвам натиск, но бе изключително силно“, припомни си още Цацаров. Фактите Бившият главен прокурор и настоящ шеф на антикорупционната комисия Сотир Цацаров разказа подробно и фактите. От думите му се потвърди, че през 2012 г. в затвора Полфрийман е създал т.нар. Българско затворническо движение за рехабилитация, което е станало с помощта на Българския хелзински комитет.

„През 2013 г. същия този БХК номинира съдия Калин Калпакчиев за Човек на годината на второ място. През юли 2013 г. аз отказах второ искане за трансфер на Полфрийман в Австралийския съюз“, разкри Цацаров. Той сподели още, че в онзи момент е излязла и книгата на Белинда Хоукинс със заглавие „Кошмарът на един баща“, в която българското правосъдие е било представено като извор на тотално беззаконие. През 2015 г. самият Полфрийман е номиниран за Човек на годината от БХК, както и неговото затворническо движение.

„Общественото недоволство тогава принуди БХК да отмени номинацията си“, припомни Цацаров. Той разказа също, че през 2016 г. отново БХК е номинирало съдията Калин Калпакчиев, а в годишния доклад на БХК за същата година сред авторите е съдийската Весислава Иванова. Тъкмо в състав Калпакчиев, Иванова и Виолета Магдалинчева взимат решение през 2019 г. за предсрочно условното пускане от затвора на Джок Полфрийман, припомни Цацаров.

„Това са фактите, а те мисля, че говорят сами по себе си“, коментира ексобивинител №1. Проект По отношение искането на Полфрийман на оставката му Цацаров отговори: „Ако трябва да съм честен, да ти поиска оставката Джок Полфрийман, си е комплимент”. Цацаров попита обаче защо от ВКС са се прознесли по искането за възобновяване едва на 28 май 2020 г, цели 8 месеца. „Няма да критикувам ВКС, но питам защо 8 месеца бяха необходими да определят решение, което Лозан Панов нарече елементарно?“, попита той.

„Моето обяснение – защото малко или много Полфрийман тук щеше да бъде проект – това затворническо сдружение. Не отричам правото на сдружаване, нито защитата правата на лишените от свобода. Но това затворническо сдружение, щеше да бъде дин елемент от проект с активното участие на Българския хелзинкски комитет. Поредният реализиран проект, на който такъв като него щеше да стане емблема.Просто не прецениха цинизма, дори на предложението да го номинират за „Човек на годината”, коментира Цацаров.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.