0

М арк Зукърбърг не трябва да бъде оставен да контролира фейсбук.

Марк Зукърбърг не трябва да бъде оставен да контролира фейсбук.

За това настоява милиардерът Джордж Сорос в колонка във в. “Ню Йорк таймс”. Според него позицията на социалната мрежа по отношение на политическите реклами е помогнала за избирането на Доналд Тръмп за президент. Сорос, който е отявлен противник на Тръмп, твърди още, че интересите на президента и на 35-годишния милиардер съвпадат - “на президента в печеленето на избори, а на Зукърбърг в правенето на пари”.

Зукърбърг и оперативната шефка на “Фейсбук” Шерил Сандбърг трябва да пуснат контрола над мрежата и ако е необходимо, да бъдат принудени да го направят, смята Сорос.

“Те следват един-единствен водещ принцип - да максимализират печалбите независимо от последиците.” В колонката си милиардерът допълва тезата си от Давос, че “съществува операция по неформална взаимопомощ между Тръмп и “Фейсбук”.

През януари м.г. Сорос нарече “Фейсбук” и “Гугъл” заплаха за обществото с пагубни последици върху демокрацията.

В колонката си Сорос развива позицията си, че “Фейсбук” има значителна роля за избирането на Доналд Тръмп като президент през 2016 г. и може да го направи отново през 2020 г. 

Сорос смята, че “Фейсбук” ще помага на Тръмп при преизбирането му, а Тръмп ще защитава социалната мрежа от атаки на регулаторите.