Солидарността е заложена  в гените на българите

Солидарността е заложена в гените на българите

Българи събраха само за седмица 24 хил. лв., необходими за закупуване на протеза на млад мъж с ампутиран крак в резултат на нелеп ловен инцидент.

Една от малкото положителни и светли новини в това мрачно и тежко време, в което сме принудени да живеем днес. В последно време домашни саморасли народопсихолози на чаша ракия в кръчмата, с размътен поглед, правят дълбок анализ на поведението на нашия народ и изказват „компетентните” си мнения, че българите са най-скапаният народ, в който са се събрали всички възможни човешки недостатъци, че ги бива само да хленчат и да се оплакват, че били мързеливи, завистливи, че предпочитали да крадат и лъжат, вместо да седнат и да работят, и да гледат в собствената си паничка вместо в тази на другия. Не че и такива хора няма, но те не са само в България, а навсякъде по света. Но да се обобщава и да се приписват на цял един народ подобни черни и злобни квалификации не е почтено. И подобни прояви, като тази със събирането на средства за протезата на Юсеин от Горско ново село, са повод за национална гордост. Няма да коментирам как и защо се стига до подобни положения в началото на XXI век в една европейска страна, членка на ЕС, не държавата, а самите българи да се организират и да се събират средства за лечение и за спасяване на животи с SMS-и, DMS-и, благотворителни прояви и със самоорганизиране чрез социалните мрежи и интернет. Това със сигурност не е най-добрият вариант, но на този етап май друг изобщо няма. Но тази самоорганизирана благотворителност за мен е много по-добър признак и белег за степента на развитие на гражданското общество в България. И всички тези, които твърдят, че такова у нас няма, не са прави. Има, като то е съчетано с една огромна чисто човешка солидарност, която е генетично заложена у българите. И прояви като тази със светкавичното набирането на средства за протезата на Юсеин показва това. Защото да отделиш от и без това малката пенсия или заплата 10, или дори 2-3 лв. и да ги дадеш за някого, когото не познаваш, това наистина е нещо огромно и нещо велико. И този случай далеч не е единствен. През последните години българите показват, че колкото повече положението и начинът ни на живот стават все по-трудни, толкова повече се засилва и чувството ни за солидарност, взаимопомощ и човеколюбие. И докато има такива хора, които са готови да дадат последните си пари, за да помогнат на друг, изпаднал в нужда, бедстващ или болен, българският народ ще го бъде и няма да изчезне. Напук на всички злобари и завистници.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.