Соларна академия ще подпомага развитието на ВЕИ у нас

Соларна академия ще подпомага развитието на ВЕИ у нас

До края на годината ще започне работа сдружение "Соларна академия България" (Solar Academy), което ще подпомага развитието на ВЕИ сектора в България, съобщиха неговите организатори, цитирани от БТА.

"Соларна академия България" е сдружение с нестопанска цел и образователен характер, което ще бъде създадено като отговор на нарастващата нужда от обучение на висококвалифицирани специалисти в областта на възобновяемите енергийни източници и енергийната ефективност, подпомагане на университетите и училищата в актуализирането на учебните програми и по-добрата връзка с бизнеса, качествено информиране на обществото за ползите от възобновяемите източници на енергия, както и нужда от задълбочена работа с държавните институции за улесняването, развитието и внедряването на малки фотоволтаични централи в България.

На 21 октомври в онлайн среда е имало среща във връзка с учредяването на сдружението, на която са присъствали представители на ВЕИ сектора, академичните среди и браншови организации.

"Очакваме да стартираме дейността си до края на годината. Като първа стъпка сме планирали информационна кампания, която подчертава важността на обучението в сферата и изграждане на висококвалифицирани специалисти чрез реализацията на отворени събития и гостуване в българските университети. Целите ще бъдат постигнати с постоянство в работата, включване на възможно най-много експерти, диалог с образователните институции и държавата, както и обмен на добри практики с други държави, които са добър пример за развитието на ВЕИ сектора", е коментирал инж. Веселин Тодоров - дългогодишен експерт в областта и главен идеолог за създаването на сдружението.

В началото сдружението ще работи основно в направленията за подпомагане на образованието и за информационни кампании, които популяризират сектора.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.