0

С лед изключително богат летен сезон, белязан от множество постановки, играни на 5 открити сцени при огромен зрителски интерес, Софийската опера и балет открива новия си сезон на 9 октомври с операта "Янините девет братя" на композитора Любомир Пипков. Този спектакъл ще даде и начало на отбелязването на 130-годишнината от създаването на Операта.

След изключително богат летен сезон, белязан от множество постановки, играни на 5 открити сцени при огромен зрителски интерес, Софийската опера и балет открива новия си сезон на 9 октомври с операта "Янините девет братя" на композитора Любомир Пипков. Този спектакъл ще даде и начало на отбелязването на 130-годишнината от създаването на Операта.

След като поставя "Янините девет братя" през 1984 г. в Русе, 34 години по-късно режисьорът акад. Пламен Карталов влага в нея нови идеи, които публиката ще може да види, например тази за космическата роля на дървото – символ на живота, пазител на ценности, родова памет и традиции. По думите на Карталов включените автентични костюми и маски на кукери и бабугери се интерпретират като символи и образи на народната съдба и борбата с историческото зло.
На 11 октомври ще се играе "Бал с маски" на Джузепе Верди, а на 15 октомври – балетът "Дон Кихот" на Лудвиг Минкус. В октомврийския афиш са също "Мадам Бътерфлай", "Лебедово езеро", "Дон Паскуале", "Кармина Бурана", "Норма", "Жизел", "Кармен".

"Клетниците" на композитора Клод-Мишел Шьонберг – най-играния досега в света мюзикъл, публиката ще може да види отново на софийска сцена на 30 октомври от 19 ч. и на 31 октомври от 11 и 19 ч. Основният разказ в него се гради около създадения от Виктор Юго безсмъртен образ на бившия каторжник Жан Валжан, който вижда силата на доброто в света, въпреки че не може да избяга от тъмното си минало, около парижките барикади и изкуплението на героя. Поставянето на „Клетниците“ е за маестро Карталов сбъдване на отдавнашна мечта, за което той работи от 1987 г. Софийската опера е откупила правата за мюзикъла от носителя им – най-успешния и влиятелен музикален продуцент в света Камерън Макинтош. „Клетниците“ са на сцена над 30 години с повече от 10 000 представления на 21 различни езика. Постановките са гледани от 60 млн. зрители в 42 страни.

Операта остава вярна и на най-малките. Началото за тях ще бъде дадено още на 3 октомври от 11.00 ч. с "Концерти за бебоци", а същия ден от 16.00 ч. е "Лили и вълшебното бисерче". "Трите прасенца", "Пепеляшка", "История с патоци, Мечо и Лиса", "Вълшебната флейта" (специална адаптация за малките зрители под формата на приказка), "Веселите малчугани", "Рейнско злато", "Мечо Пух" и "Спящата красавица" също са в детския афиш.