0

Т ържествена гала, посветена на 100-годишнината от рождението на големия диригент маестро Руслан Райчев, ще се състои утре вечер от 19.00 ч. в Софийската опера.

Тържествена гала, посветена на 100-годишнината от рождението на големия диригент маестро Руслан Райчев, ще се състои утре вечер от 19.00 ч. в Софийската опера.

Програмата включва прожекция на документален филм на Петър Райчев за неговия баща и концерт с участието на изтъкнати певци от различни поколения. Сред тях са Юлиан Константинов, Цветана Бандаловска, Костадин Андреев, Цветелина Василева, Веселин Михайлов, Гергана Русекова, Димитър Станчев, Мария Белчева, Николай Петров. Ще бъдат изпълнени фрагменти от творби на Джузепе Верди, Карл Орф и Имре Калман, а диригент ще бъде Игор Богданов.

Руслан Райчев е погален от Бога, защото като син на известния тенор Петър Райчев от най-ранни години живее близо до легендарни певци, диригенти, режисьори, вдишва атмосферата на оперния театър, на големия свят на музиката. Времето, в което живее, го среща с исторически личности като Артуро Тосканини, Сергей Прокофиев, Фьодор Шаляпин, Тоти дел Монте... Майсторството, високият професионализъм го правят желан гост на световните сцени, а в Софийската опера е не само диригент, но и два пъти директор.

Маестро Руслан Райчев е убеден, че диригентът, колкото и да е добър, не може сам да направи добър спектакъл. Има високи изисквания към певците, не допуска компромиси с тях, когато дирижира изцяло е в тяхна услуга, за да може те, а не той да заблестят на сцената.