“Софийска вода“ пуска костенурките-нинджа под земята

“Софийска вода“ пуска костенурките-нинджа под земята

Всяка година се почистват по 170 км от мрежата, проверяват на ден по 600 м

Около 50 млн. лв. ще инвестира „Софийска вода“ през 2018 г., от които около 14 млн. лв. са за канализация. Това обяви днес пред журналисти изпълнителният директор на фирмата Васил Тренев по време демонстрация по проверка и почистване на каналите в района около резиденция „Бояна“.

”Основните ни значими обекти са в кварталите „Симеоново”, „Орландовци” и центъра на града. Инвестициите, които са предвидени за тази година са малко повече от това, което е правено досега“, уточни той и припомни, че фирмата се грижи за поддръжката на

4000 км водопроводна мрежа и над 1700 км канализация.

Станислав Станев, директор „Експлоатация и поддръжка“ на „Софийска вода“, каза, че по време на дъждовете през последните седмици екипите са работили без почивка. „Когато времето е хубаво мрежата се проверява и почиства, за да може при дъждове да няма проблеми. Всяка година почистваме 170 км канализационна мрежа или една десета от цялата й дължина на територията на София“, добави той.

„В колекторите сме намирали от старите кръгли кофи за смет, юргани, дюшеци. Доста голям проблем ни създават изоставените там помпени станции, използвани през 60-те години и при изграждането на колекторите, а също и стари подпори от кофража на конструкцията на съоръжението.

В северна част на града са най-проблемните зони

на канализацията в София, защото там наклонът е наклонът й е много малък, почти нулев. Това спомага за натрупване на наноси по дъното на мрежата. Там и най-често се налага почистване на каналите“, обясни Станев. По думите му проблеми има в зоните, където в последните десетилетия са били изградени нови квартали с големи кооперации на мястото на къщи и старата канализация не може да поеме по-големите количества отпадни води. За това сега се строи нов колектор в центъра на София. По думите му колекторите градени в началото на миналия век и иззидани с тухли и или гранитни плочи са много по-качествени от бетонните, градени след 1960 г.

Станев припомни, че Столична община кандидатства по ОПОС за 400 млн. лв. субсидия за следващия програмен период, като по-голямата част от тях ще бъдат инвестирани за канализация. Той смята, че поне 1 млрд. лв. трябват на София за съвременна ВиК мрежа. Експертът припомни, че големи зони от Бояна, Драгалевци и Симеоново и други квартали на София, които са бивши села все още нямат връзка с общата канализация на града и съответно с пречиствателната станция за отпадни води. Същото важи и за част от кв. „Манастирски ливади“.

Екип създаден през 2016 г. ала „Костенурките нинджа“

проверява тръбите и работата му бе демонстрирана днес пред журналисти. „Около Около 600 км от каналите са с височина, позволяваща екип от специалисти да го провери на място и да отстраняват препятствия. Те могат да обхождат по 600 м на ден, като инспекциите се правят само при сухо време. По-тесните тръби се инспектират с камера робот“, обясни Станислав Станев.

„По време на проверката днес на участъка от мрежата около резиденция „Бояна“ се оказа, че в един от колекторите в района е попаднала ламарина, която намалява сечението му и пред нея се събират наноси“, съобщи Нели Гурова, мениджър на екипа за обследване на големи колектори. Тя обясни, че екипът работи всеки ден по предварителен план, но не се знае какво ще намерят под земята.

„Работата е опасна,

защото в каналите нерядко концентрацията на отровни газове като метан и сероводород. От скоро проверяващите екипи вече са снабдени с преносима камара, която показва в реално време състоянието на проверяваната мрежа. Обикновено двама от тях са под земята, а други са на повърхността и ги подсигуряват. Преди влизането на хората в шахтите те се вентилират, за да се намали концентрацията на метан и сероводород. Влизащите под земята са снабдени с газанализатори, които алармират при намаляване на кислорода и увеличаване на концентрацията на опасните газове в зоната на работа и със спасителни дихателни комплекти. Заради наличието на метан в каналите всички уреди са взривобезопасни, а

дрехите на екипите са антистатични,

за да се намали рискът от възпроизвеждане на искри“, обясни Гурова

Георги Христов, проектен мениджър в Софийска вода обясни, че фирмата вече разполага с четвърти автомобил за почистване на канали, който рециклира водата, която използва и чак след като работният му обем се напълни изцяло с изсмуканите боклуци от канала той спира работа и отива да ги разтовари в пречиствателната станция за отпадни води в Кубратово. Машината може да създава налягане от 205 атмосфери за да почисти канала.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.