Софийска районна прокуратура: Кметовете да преценят има ли нужда от КПП по места

Софийска районна прокуратура: Кметовете да преценят има ли нужда от КПП по места

Софийска районна прокуратура указа на кметовете на райони при Столична община и началниците на районни управления при СДВР да извършат преценка за необходимостта от въвеждане на контролен режим, посредством обособяване на пропускателни пунктове с цел ограничаване струпването и движението на групи от хора, съобщиха от държавното обвинение.

Другите цели са констатиране на нарушения, свързани с нарушаването на карантинния период и задължението за съобщаване за завръщане от рискови държави с оглед ограничаване на контактните им лица.

Мярката е във връзка с информацията, разпространявана в медиите, за струпване и движение на групи от хора - повече от двама възрастни, в квартали на София, населени с лица от различна етническа принадлежност, явно демонстриращи нежеланието си за спазване на въведените ограничения, в нарушение на т. 9 от Заповед от РД-01-131/17.03.2020г. на Министъра на здравеопазването за въвеждане на противоепидемични мерки на територията на България.

Прокуратурата е указала още на кметовете и полицията при констатиране на случаи на струпване на хора на едно място да се предприемат незабавни действия за осигуряване на необходимата дистанция помежду им. При евентуално неизпълнение на дадените указания да бъде извършвана преценка за издаване на писмени разпореждания и протоколи за предупреждение по ЗМВР, съответно налагане на глоба.

Възложената от Софийска районна прокуратура проверка трябва да установи също:

- Какви са конкретните мерки, относими към предотвратяване струпването и движението на групи от хора (повече от двама възрастни) в посока от и за съответния квартал, в нарушение на т. 9 от Заповед РД-01-131/17.03.2020г. на Министъра на здравеопазването?

- Взети ли са необходимите противоепидемични мерки против разпространението на COVID – 19 за живеещите в квартала? Каква е организацията във връзка с изпълнение на заповедите за вече въведените противоепидемични мерки?

- Какви действия против разпространението на COVID – 19 са предприети по отношение на лица, живеещи в квартала, за които е констатирано, че нарушават карантинния си период и/или не са съобщили за завръщането си от т.н. „рискови държави“ и за контактни лица.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.