Софиянци одобряват новия облик на „Света Неделя“ по макети
4

Софиянци одобряват новия облик на „Света Неделя“ по макети

Реконструкцията на площада планирана за следващата година

Софиянци ще одобряват реконструкцията на площад „Света Неделя“ по макети. Това обяви главният архитект на София Здравко Здравков, който заедно с кмета на града Йорданка Фандъкова проведоха среща с италианския архитект Массимилиано Фуксас, спечелил конкурса за обновяване на пространството. На нея от Столичната община представиха препоръките си относно проекта, а Фукаксас заяви, че ще ги приеме.

„Този път ще правим всичко с макети на място, изпълнения в едно към едно. След като се изчистят всички забележки и препоръки ще представим проекта в рамките на няколко месеца пред хората, за да го видят преработен“, заяви Здравков.

Проектът на италианеца предвижда издигане на високо технологични навеси във формата на гъби, произвеждащи ток. Навесите ще осветяват нощно време площада, който ще бъде изцяло пешеходен, но трамвая ще запази движението си. Именно намаляване на броя на осветителните тела е една от препоръктие на кметството. Според Фандъкова те трябва да са по-малко, но да пристъстват в новата визия на площада като връзка с бъдещето и иноваците.

От своя страна Фуксас добави, че фотоволтаиците не са центъра на проекта, а знак за това, че трябва да се преминава към чиста енергия. Архитектът обяви, че на тях трябва да се гледа като на обзавеждане и добави, че ще бъдат поставени толкова от тях, колкото е нужно. „Броят им не е фиксиран. Това е въпрос на решение“, каза италианцът коментира италианският архитект. Археологическите разкопки ще бъдат съхранени в подземното ниво като бъдат покрити със стъклен таван, който ще се явява пък под за пешеходците по площада. В проекта са предвидени също изграждане на сухи фонтани, монтиране на пейки, зона за подвижни съоръжения. Пространството ще остане пешеходно, но трамвая ще запази движнието си. Относно дърветата на площада Фандъкова категорично обяви, че няма да бъдат изсичани. Фуксас я подкрепи като заяви, че във всички градове, в който работи предлага именно засаждане на повече растителност. Той допълни, че материала, с който ще се работи, ще бъде само един. „Посветих двата си дни тук на слушане. Моят приятел Джорджо Армани казва, че облича жените. Ако перефразирам - София е една госпожа и аз ще се опитам да й направя нова дреха, с която тя да стане най-елегантната, но първо ще се опитам да разбера какво харесва и какво иска“, заключи Фуксас.

Кметът на София съобщи, че ще се направи всичко възможно ремонтът да започне през пролетта или ранното лято на следващата година. „През това лято ще продължат проучванията на археолозите. През това време архитектите и проектантите ще работят, защото там трябва да се проектира художествено осветление“, каза Фандъкова. Тя увери, че са направени срещи с всички, които имат притеснения по проекта и с представители на църквата също са уточнени всички детайли.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.