0

С ланина с вкус на прасе е истински хит в магазини за габровски деликатеси, видя “Телеграф“.

Сланина с вкус на прасе е истински хит в магазини за габровски деликатеси, видя “Телеграф“.

Някогашният деликатес, който днес може да се намери в обичайните магазини, но няма някогашният аромат на сланина, се представя в града на смеха в различни варианти. Купува се с килограми не само от местните, но и от много софиянци, които са научили за деликатеса. Има го във варианти с праз и зелени подправки,сланина зряла със сол и дебела кожа, пушена и др.

Касапски

Любопитното е, че преди да купиш каквото и да е, ти предлагат да дегустираш от всички забравени деликатеси, които посочиш от огъващите се от изобилие щандове. Там плътно са наредени един от друг освен традиционните филета елена, пушени ребра и бутове, също уникални български патешки магрета, патешки, овчи, телешки и биволски саздърми, суджуци, сурови и сушени. Там може и да се намери и пача от уши, ястие, което е кулинарният герб на Габрово.

Българска суровина

От бутиковия магазин обясниха, че работят и с местни, но и с производители от други части на страната. Единственото условие е продуктите да са от българска суровина и да носят автентичния вкус и аромат на деликатесите.

Лекари

Въпреки финансовата криза, дошлите клиенти хвърляха стотачки за сланина, суджуци и кървавици. Някои от тях бяха дошли специално да пазаруват от района, други пък идват периодично от София, за да се запасяват с вкусните мезета. Местните хора разказаха, че най- запалените клиенти са доктори психиатри, които вероятно са популяризирали уникалните продукти сред столичани.