Софиянци на кулинарен туризъм в Габрово

Софиянци на кулинарен туризъм в Габрово

Сланина с вкус на прасе е истински хит в магазини за габровски деликатеси, видя “Телеграф“.

Някогашният деликатес, който днес може да се намери в обичайните магазини, но няма някогашният аромат на сланина, се представя в града на смеха в различни варианти. Купува се с килограми не само от местните, но и от много софиянци, които са научили за деликатеса. Има го във варианти с праз и зелени подправки,сланина зряла със сол и дебела кожа, пушена и др.

Касапски

Любопитното е, че преди да купиш каквото и да е, ти предлагат да дегустираш от всички забравени деликатеси, които посочиш от огъващите се от изобилие щандове. Там плътно са наредени един от друг освен традиционните филета елена, пушени ребра и бутове, също уникални български патешки магрета, патешки, овчи, телешки и биволски саздърми, суджуци, сурови и сушени. Там може и да се намери и пача от уши, ястие, което е кулинарният герб на Габрово.

Българска суровина

От бутиковия магазин обясниха, че работят и с местни, но и с производители от други части на страната. Единственото условие е продуктите да са от българска суровина и да носят автентичния вкус и аромат на деликатесите.

Лекари

Въпреки финансовата криза, дошлите клиенти хвърляха стотачки за сланина, суджуци и кървавици. Някои от тях бяха дошли специално да пазаруват от района, други пък идват периодично от София, за да се запасяват с вкусните мезета. Местните хора разказаха, че най- запалените клиенти са доктори психиатри, които вероятно са популяризирали уникалните продукти сред столичани.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.