София с рекорден бюджет - харчи 1,88 млрд. лв. през 2021 г. (ОБНОВЕНА)

София с рекорден бюджет - харчи 1,88 млрд. лв. през 2021 г. (ОБНОВЕНА)

София ще разполага с рекорден бюджет през 2021 г. - 1,884 млрд. лв. Финансовата рамка бе представана от кмета на града Йорданка Фандъкова и заместника й по финанси Дончо Барбалов.

"Реалистичен бюджет, които да ни позволи да изпълни ангажиментите", каза кметът.

1,375 млрд. лв. са разпределени за теку дейности, включително държавно делигираните. В тях се включва увеличените на учителските заплати и социалните работници.

509 млн. лв. е размерът на капиталовата програма. От тях 296 млн. лв. безвъзмедни средства по европейски програми. Фандъкова посочи, че стратегическа инфраструктура е приоритет. През 2021 г. ще бъдат наляти 140 млн. лв. за транспортна инфраструктура.

Разширението на "Каблешков", реконструкции на "Филип Кутев","Ломско шосе", ул. "Опълчеснка", са заложени в капиталовата програма. Ще бъдат ремонтирани "Първа българска армия", тунелите в "Люлин" и при "НДК", ул. "Коперник, "Чепинско шосе".

Най-голямата реконструкция през 2021 г. ще бъде ремонта на трамвайните релси по "Цар Борис III" от Съдебната палата до "Княжево".

50 млн. лв. са заложени за ремонти в кварталите.

За изграждане и разширение на детски градни и училища са залоени 65,7 млн. лв. 45 са конкретните обекти за нови сгради и разширения на детски градини и ясли. С тях очакванията са през тази и следващата година, когато ще завършат е да се открият 185 нови групи. Освен за строителство се залагат 1,6 млн. лв. за проектиране на 16 нови сгради за детски градини, които да се включат в строителната програма догодина.  6 млн. лв. се инвестират в изграждане на нови училищни корпуси и основни ремонти в 7 училища.

През 2021 г. ще започне започваме изпълнението на първата част от проекта за изграждане на канализация в районите „Витоша“, „Връбница“, „Лозенец“, „Овча купел“, „Сердика“ и Банкя. "Общо 30,1 млн. лв. гарантираме за изграждане на ВиК-инфраструктура. 10 млн. лв. от тях са осигурените от държавата за изграждане на връзката между водопроводите на язовир „Искър“ и язовир „Бели Искър“. Тези средства осигурих от държавата след като София помогна за осигуряване на вода за Перник. Тази реверсивна връзка е част от стратегическата критична инфраструктура на София, тъй като  ще даде възможност за осигуряване на вода за София от различни източници", коментира Фандъкова.

В бюджета общината си поставя за цел да подобряви качеството на въздуха и чистотата в града. "Общият размер на капиталовите инвестиции, които директно се отразяват на качеството на въздуха е около 200 млн. лв. включва подмяна на стари печки, инвестиции в метро, електротранспорт, станция и системи за въздуха, увеличени средства за миене и обновяване на паркове", обясни Фандъкова и допълни:

"Тази година стартира изпълнението на големия проект за подмяна на старите печки на дърва и въглища с нови екологични уреди за отопление. Предвидените средства за годината са 12,1 млн. лв. Поръчката за климатици, радиатори за газ, топлофициране и пелетни печки, които ще предоставяме безплатно, вече е обявена. Надяваме се, че още тази година ще започне подмяната на вече одобрените домакинства, като започнахме отново да набираме заявления на желаещи граждани. В план-сметката за чистота увеличаваме средствата за миене и площите с 24%. Планираме и програмата за премахване на т-нар. кални точки в кварталите, които са източник на прах и кал, с бюджет над 1 млн. лв. Стартирахме я през 2020 г. с проекти в „Овча купел“, „Красна поляна“ и „Надежда“ и благодаря на кметовете, които се включиха, защото тази програма зависи от общата ни работа".

Инвестициите в метрото също са част от борбата с мръсния въздух. Именно заради това кмеството залага 172,5 млн. лв. за довършване на първите участъци от третата линия, нови метровлакове и основен ремонт на стари, както и в доставката на 25 нови трамвай, 82 електробуса и 30 тролея. "Една от моите лични каузи за 2021 г., е да гарантирам финансиране за разширенията на метрото към „Подуяне“ и през „Слатина", каза Фандъкова.


Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.