София расте, но харчи същата вода

София расте, но харчи същата вода

На човек се падат 120 литра на ден и остават еднакви вече 25 години

Софийският водопровод е проектиран за 530 литра на ден на човек, но за 24 часа всеки столичанин изразходва средно по 120 литра, отчитат от „Софийска вода“. Причината са все по-ефективните уреди в домовете и по-малкото работещи индустриални предприятия в столицата, смята концесионерът.

Статистиката на Националния статистически институт показва, че през 2002 г. (най-старите публикувани данни) жителите на София са били 1,1 млн., а през 2018 г. над 1,2 млн.

Според бившият шеф на ВиК София Венцислав Михайлов обаче ВиК дружеството в столицата фактурира по-малко вода в сравнение с преди 25 години. В момента „Софийска вода“ обявява платени от столичани 81 млн. куб. метра на година или около 7 млн. кубика на месец, а през 1995 г., когато имаше режим на водата – са били 83 млн. куб. метра.

 По-ниското фактуриране вдига и цената

 на все по-ценната течност, защото се определя от общите разходи на дружеството разделени на платената от потребителите вода.

Друга причина са и циганските гета, като „Филиповци“ и „Факултета“ защото жителите им не си плащат. От „Софийска вода“ се оплакват, че ръцете им са вързани, защото всеки път, когато спрат на кварталите с ромски семейства водата, биват принуждавани да я пуснат. Иначе от „Софийска вода“ отчитат рекордна събираемост на задълженията, за 2019 г. тя е 96 на сто. При 680 000 абонати

 на едва 40 се е наложило спиране на водата

като при по-голямата част е възобновено подаването.

Дружеството имат проблем и с незаконни отклонения за гета, които се премахват, но след това отново се привързван към мрежата, обясни Васил Тренев, изпълнителен директор на „Софийска вода“. Ръководството на концесионера ще предложи конкретни мерки на Столична община за предотвратяването на кражби.

През 2020 г. ще бъдат вложени 40 млн. лева за подобряване на ВиК мрежата и дигитални иновации в управлението на водата в столицата през тази година.

 Вече има поставени над 500 измервателни устройства

 за подаваните количества вода в 200 зони, които отчитат на 15 минути, за да се следи за течове по системата. За миналата година течовете са под 43%, а тази година дружеството си е поставило за цел те да паднат до 40%. За отстраняването им дружеството е определило един ден за голяма авария и три дни за малка.

Планирани са ремонти на над 40 км водопроводи. Ще се реализират няколко инфраструктурни проекта в централна градска част, в зоната около Пирогов, бул. „Сливница“, в квартилите Модерно предградие, Кокаляне и Суходол. Ще приключи строежът и ще се въведе в експлоатация новият метан танк в Пречиствателната станция за отпадъчни води край Кубратово. Той е с обем 7000 кубически метра и изграждането му ще увеличи капацитета на съоръженията за добив на биогаз, което ще приближи компанията до пълната й енергийна независимост.

Голям ремонт затваря една лента от бул. „Сливница“ до два месеца

 Сериозен ремонт на водопровода предстои съвсем скоро по бул. "Сливница". Той ще е в участъка от кръговото движение на Сточна гара до кръстовището на ул. "Раковски" и ще създаде временни неудобства с трафика. Началото на строителните дейности ще е на 3 март, а оконателното завършване на проекта се очаква да е в края на април. Заради модернизацията на тръбите в участъка от Сточна гара до "Раковски" ще бъде затворена една от общо четирите ленти. Само в района на кръстовището на бул. "Сливница" с "Раковски" затворените ленти ще са две. За 10 дни обаче ще бъде затворен участък от близката ул. "Константин Стоилов".

 Водопроводът до Перник ще е готов в средата на март

 Новият водопровод от Мало Бучино към Перник, по който ще се достави рилска вода за бедстващия град, вече е достигнал 8-ия километър и остават още 5.5 км. "Не мога да кажа кога ще е крайният срок, но ще е около средата на март", обясниха от "Софийска вода". В момента изкопните работи стигнали до скала и това ще забави малко графика, уточниха от ръководството на дружеството.

Вчера обемът на язовир "Студена" надхвърли 4 000 куб. м и към днешна дата е 4 100 000 куб.м при капацитет 25 519 100 куб.м, съобщават от ВиК. Притокът във водоема е 695 л/сек.,разходът - 251 л/сек.

От началото на февруари нивото на язовира се е покачило с около 2,2 метра, което е около 800 000 куб. м вода.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.