София предлага: Застраховката за строеж да е колкото цялата му цена  (ОБНОВЕНА+ВИДЕО)
2

София предлага: Застраховката за строеж да е колкото цялата му цена (ОБНОВЕНА+ВИДЕО)

Допълнителна задължителна застраховка за строителя, която да покрива цялата цена на публичнен строеж. Това предлагат кметът на София Йорданка Фандъкова и главният архитект Здравко Здравков чрез промени в Закона за устройството на територията.

Допълнителната застраховка да се сключва и с другите участници в целия строителен процес. "В момента сключването на застраховки за конкретния обект не е задължително и става по желание. Участниците в строителния процес са длъжни да застраховат професионалната си отговорност ежегодно, като максималният праг за проектанти при обекти първа категория е 300 000 лв., а за строители - 600 000 лв. Като външен проектант на даден обект застрахователната ми премия е 1 промил от 300 000 лв. или 300 лв. Каква отговорност мога да нося за тази сума, като мога да свърша бели за 15 млн. лв.", даде пример главният ахритект и обясни, че се предлага допълните застраховки за проектанти и надзорници да е в размер на 1/5 от стойността на договора, за строителите да е 100%, а за контрол на строителната част 1/10.

От общината предлагат промени и в гаранционните срокове. При ремонт на обект по време на гаранцията, тя да спира да тече докато се отстранят щетите.

С промените, които касаят изпълнението на публични обекти, се цели въвеждане на солидарна отговорност за всички участниците в строителството - проектант, надзорник и строител, така като се появи дефект да се знае отговорника.

“Искаме да се засили контрола при строителството. Предложенията имат за цел повишаване на качеството на строителството. Очаквам съпротива, но смятам, че ще получим подкрепата на хората, но трябва да защитим публичния интерес. Хората да бъдат спокойни, че когато плащат данъците си, парите ще бъдат изхарчени отговорно”, коментира Фанъдкова.

Предстои идеите да се обсъдят с браншовите организации. Фандъкова ще разговаря с МРРБ и депутатите от София да подкрепят предложенията за законодателни промени.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.