В София ще се обособят 6 индустриални зони, като три от тях, които ще са по-малки ще са кварталите в „Младост“, Надежда“ и „Овча купел“. Останалите, по-големите, се предвижда да бъдат в северните райони на столицата - „Кремиковци“, „Нови Искър“, „Връбница“. Това стана ясно по време на форум на тема „Германските инвестиции в България 1990-2017. Германо-българските търговски отношения 2001-2018“.

Според столичния кмет Йорданка Фандъкова територията, особено тази в „Кремиковци“ е изключително привлекателна със своята транспортна свързаност - жп транспорт, близост до летище, пътища. „В нашите планове

сме поели ангажимент да осигурим връзка с метро

надземно, леко метро. Това е един процес, който започваме“, обяви кметът и добави, че успоредно с това ще бъдат създадени условия за здравно обслужване в района, както и ще създадат учебни центрове.

Фандъкова припомни още, че общината е поканила 12 хотелски вериги, като сред тях има и германски. „Бихме искали да продължим да развиваме града си като туристическа дестинация и по-точно като конгресен център“, заяви тя.

„По данни на Института за пазарна икономика София е привлякла 54% от инвестициите в България и произвежда 40% от БВП на страната. В икономиката на града през последните години най-голям ръст има ай ти секторът и аутсорсингът на бизнесуслуги, ръстът там е близо с 200% за последните 10 години. В града ни са базирани

над 92% от българските технологични компании

и 72% от служителите са тук“, описа настоящата ситуация Фандъкова.

От своя страна ръководителят на бюрото на фондация „Конрад Аденауер“ в България Торстен Гайслер каза, че немските инвестиции у нас са на второ място и те съставляват 8.49% от всички, които се правят у нас. По негови думи София е пример за успех, с който управляващите могат да се гордеят.

„Чуждестранните инвестиции в България значително се покачиха откакто страната стана пълноправен член на ЕС. Заедно с увеличаването на инвестициите се повишиха заплатите в страната и възможностите за развитие“, каза Гайслер.

По време на форума стана ясно още, че в общината се предвижда въвеждането на специален ресор, който ще бъде ангажиран с дигитализирането, като от 1 ноември провеждането на обществени поръчки ще се извършва изцяло по електронен път.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Бизнесът иска без отпуск за дните в болничен и майчинство

Отмяна на правото на платен годишен отпуск за периоди, в които не се полага труд, предлагат работодателите. Това означава, че ползващите дълго време болничен отпуск и майките няма да могат да трупат дни за отдих, стана ясно по време на пресконференция, на която Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) представи своите приоритети за 2020 г.

Над 650 БГ проекта получават 114 млн. евро по “Хоризонт Европа”

Над 650 български проекта са получили 114 млн. евро по програма “Хоризонт Европа”. Това каза еврокомисарят по иновациите, проучванията, културата, образованието и младежта Мария Габриел по време на 20-годишния юбилей на Евроклуба към Българска търговско-промишлена палата (БТПП).

През 2019 г.: пенсионери хвърлили 1 млрд. лева за талончета

Бюджетната комисия прие промените в Закона за хазарта

През 2019 г.: пенсионери хвърлили 1 млрд. лева за талончета

Комисията по бюджет и финанси прие на първо четене промените в Закона за хазарта днес. Предложенията бяха подкрепени с 11 гласа „За“ и 6 "въздържали се".