София обмисля въвеждане на нискоемисионни зони

София обмисля въвеждане на нискоемисионни зони

Столичната община обмисля въвеждане на нискоемисионни зони в града. Новата мярка се очаква да залегне в „Програма за подобряване качеството на атмосферния въздух за периода 2021-2026 г.“. За разработването на новите мерки от кметството ще платят 412 хиляди лева, съобщи зам.-кметът по екология на София Йоана Христова.

„Това могат да бъдат зони, в които или не могат да влизат превозни средства под определена еврова категория, или превозни средства, които имат емисии над някакъв допустим праг. Това биха могли да бъдат и зони, които изцяло са освободени от транспорт и навлизане на всякакви превозни средства. Биха могли да бъдат улици или цели карета и биха могли да се прилагат само в дни с превишения или да бъдат постоянно действащи“, обясни Христова.

В новата програма трябва да се анализира и ефекта от сегашните мерки, които общината предприема при мръсен въздух. Също се търси и по-ефективен начин при прилагането на мерките. Новият документ ще бъде в съответствие с действащото европейско и национално законодателство, уточни зам.-кметът. „Програмата ще бъде съгласувана с всички заинтересовани страни - граждани, бизнес, НПО, институции и научни среди. Прилагането й ще допринесе за намаляване на емисиите и достигане в най-крайни срокове на утвърдените норми за атмосферните замърсители“, заяви още Христова.

Междувременно по разпореждане на кмета на София Йорданка Фандъкова в момента работна група обмисля как да направи сегашните мерки за борба с мръсния въздух по-ефективни. Резултатите се очакват да бъдат обявени следващата седмица.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.