Столичната община обмисля въвеждане на нискоемисионни зони в града. Новата мярка се очаква да залегне в „Програма за подобряване качеството на атмосферния въздух за периода 2021-2026 г.“. За разработването на новите мерки от кметството ще платят 412 хиляди лева, съобщи зам.-кметът по екология на София Йоана Христова.

„Това могат да бъдат зони, в които или не могат да влизат превозни средства под определена еврова категория, или превозни средства, които имат емисии над някакъв допустим праг. Това биха могли да бъдат и зони, които изцяло са освободени от транспорт и навлизане на всякакви превозни средства. Биха могли да бъдат улици или цели карета и биха могли да се прилагат само в дни с превишения или да бъдат постоянно действащи“, обясни Христова.

В новата програма трябва да се анализира и ефекта от сегашните мерки, които общината предприема при мръсен въздух. Също се търси и по-ефективен начин при прилагането на мерките. Новият документ ще бъде в съответствие с действащото европейско и национално законодателство, уточни зам.-кметът. „Програмата ще бъде съгласувана с всички заинтересовани страни - граждани, бизнес, НПО, институции и научни среди. Прилагането й ще допринесе за намаляване на емисиите и достигане в най-крайни срокове на утвърдените норми за атмосферните замърсители“, заяви още Христова.

Междувременно по разпореждане на кмета на София Йорданка Фандъкова в момента работна група обмисля как да направи сегашните мерки за борба с мръсния въздух по-ефективни. Резултатите се очакват да бъдат обявени следващата седмица.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Майка забрави бебе в трамвай, старозагорец - прасе на автогара (ТЕМАТА)

Разсеяна майка забрави дете в количка в трамвай в София, а мъж от Стара Загора - прасе в чувал на автогарата. За куриозните случаи става ясно от справки за загубени вещи в градския транспорт на големите градове у нас, предоставени на „Монитор“.

С 35% са намалели оплакванията до местния омбудсман

Софиянци се жалят от незаконно строителство

С 35% са намалели оплакванията до местния омбудсман

Софиянци са се оплаквали най-много от незаконно строителство и административно обслужване на местния омбудсман през изминалата година. Това става ясно от годишния отчет на обществения посредник.

Kaufland България въвежда трети официален почивен ден за всички свои служители

Водещата търговска верига в България и един от най-големите работодатели в страната Kaufland въвежда трети официален почивен ден за служителите си. От 2020 година освен на Коледа, 25.12, и на Нова година, 01.01, всички служители в магазините на компанията в цялата страна и в Логистичния център на Kaufland ще почиват по време на още един официален празник – неделята на Великден.