София не е София, когато е празна

София не е София, когато е празна

Хората са душата на столицата, без тях не е същото

Сега, покрай очертаващата се почивна „тройка“ за 24-ти май, софиянци пак ще се качат в колите и масово ще тръгнат по родните си места за роднински бартер. Отиваш с пълен багажник с продоволствия и се връщаш с пълен багажник с продоволствия – каква потребителска идилия. София ще опустее като централния площад във Видин по време на карантината и някои хора, на които душата им по принцип е във Фейсбук, ще напишат: „Ех, колко е тихо и спокойно в София! Добре, че селяните ги няма!“.

Което по принцип си е оксиморон – хем искаш да живееш в шумния столичен град, в „българския Ню Йорк“, хем се радваш на тишината и спокойствието, характерни за селото, хем проявяваш особена форма на расизъм против същото това село.

Има-няма, и някоя аристократична столична глава вземе, че заплаче за връщането на жителството, защото „София се напълни със селяндури”. Ежегодната драма със записването на децата в училища и детски градини в столицата например често дава повод за подобни въжделения по 60-те години на ХХ век.

Такива подмятания винаги ме карат да се смея със силен провинциален диалект. Уж демократи, пък реват за отминали практики от „комунизма”. Ами вземете и я заградете с бодлива тел тази ваша София. Маркирайте я с вълча урина. Изкарайте танковете на околовръстното, сложете КПП-та. И живейте в прекрасните си слънчеви комплекси... имам предвид „Младост”, „Люлин” и други подобни. Или в тузарския „Лозенец“, където трябва да караш детска количка от „Matchbox“, за да намериш къде да паркираш.

София трябва да стане като Пхенян - влизаш и излизаш само с виза, след щателна проверка за политическа надеждност. И с другаря надзирател Ким (в нашия случай ще е Иванов) неотлъчно до лявото ти рамо, за да не си вреш провинциалната гага, където не ти е работата.

Това, разбира се, е крайно несериозно. И няма как да стане. Животът си върви, а мераците на кореняк-софиянци за тихи и спокойни улици без трафик всъщност са зле прикрити мечти по спокойния провинциален живот. Ами няма как да стане, когато живеете в голям космополитен град. Ако мечтаете за тих провинциален живот - палете колата и марш на село да осъществите мечтите си. При това селяните са хора гостоприемни и ще ви посрещнат от сърце. Даже ще ви нагостят с истински биопродукти, а не като онези, които купувате на безбожни цени от „екорафтовете” в кварталния супермаркет.

Спорът „София срещу провинцията” винаги е бил напълно непонятен за мен. Кой ще ме спре да дойда в столицата, ако съм от село? Този наистина нелеп спор се роди в соцвремената. Тогава именно грижата за обезлюдяващото се българско село, както и жилищния проблем в София, налагат въвеждането на столично жителство. Преди 9 септември 1944 г. такова нещо не е имало. Какво, Яворов трябваше да си остане в Чирпан ли?

София, повтарям, е космополитен град. Пълен е не само с хора от цялата страна, но и от цял свят. И за това е хубав, богат, интересен и шарен. Самото настояване „селяни, стойте си на село” издава див провинциален комплекс. Големите градове винаги са били и ще си останат притегателен център. Вижте Ню Йорк, Париж, Лондон, Рим... Какво е София в сравнение с тях? Едно голямо панелно село, с 4-5 красиви сгради в центъра и толкоз. Но, за разлика от София, на никого в Ню Йорк например няма да му хрумне да гони селяните от Голямата ябълка. Дори любимката на поне две поколения столични мадами Кари Брадшоу не е от Ню Йорк. Поне няколко пъти се споменава, че тя идва в големия град за да сбъдне мечтите си.

Сега сериозно: голямото струпване на хора в София и обезлюдяването на стотици български селца и градчета, пък и по-големи градове, наистина е голям проблем. И в известен смисъл е свързан с националната сигурност. Но не заради задръстванията в столицата, съвсем не. Нашата София е като една китна Мездра в сравнение с трафика в големите световни мегаполиси. Пренаселената София и обезлюдена България са проблем, защото ясно показват, че регионите в страната ни не се развиват. Хората не са виновни за това. Когато в Белоградчик няма работа, а в Силистра заплатите са ниски, какво да правят? Естсествено, че ще потърсят развитие някъде, където има по-добре развита икономика. Изостаналите региони в страната са истинският проблем. Те гонят хората от родните им домове. Защото, колкото и да блъскаш, дори и собствен бизнес да отвориш в някой беден район на страната, накрая сметката все не ти излиза. И нека отново дадем пример с по-добре развити от нас страни. В Белгия в почти всяко село правят домашен шоколад. В Холандия - домашна бира. Правят, даже и продават. В Швейцария пък 3-4 декара уж неплодородна планинска земя стигат за успешна семейна ферма. В развитите страни селата и провинциалните региони имат развити бизнес ниши, имат добри транспортни връзки, образователни центрове, културен живот, забавления, достъп до качествени медицински услуги, имат си всичко необходимо за успешен бизнес и добър живот.

А у нас, уви, не е така. Затова и хората се тълпят в София и още в два-три по-развити града. Това е проблемът и, както е тръгнало, не му се вижда краят. Затова, софиянци, свиквайте. Ще става още по-пренаселено. Освен ако жаждата за спокойствие и тихи улици не ви подтикнат да се върнете на село.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.