София налива 100 млн. лв. в улици, отпушват Варна с ново кръгово (ТЕМАТА)

София налива 100 млн. лв. в улици, отпушват Варна с ново кръгово (ТЕМАТА)

Пловдив дава по 300 бона на районните кметства за ремонти

Столичната община ще налее над 100 млн. лв. в основни ремонти и кърпежи на улици през настоящата година, Варна пък заделя 37,9 млн. лв.

София ще предприеме над 15 големи ремонта. В морската столица очакват откриването на ново кръгово кръстовище през май. То ще разтовари трафика между три основни пътни артерии – бул.“Левски“, и улиците „Девня“ и „Г. Пеячевич“, където стават много катастрофи. Това става ясно от бюджетите на общините за 2020 г. За него са отделени 5,5 млн. лева.

За първи път София влага еднакви средства както в основни ремонти, така и за кърпене на дупки. И за двете дейности се отделят по 50 млн. лв. През настоящата година кметството предприема и изграждане на нови трасета и разширения на съществуващи.

Бул. „Филип Кутев“ ще бъде разширен, а по „Тодор Каблешков“ ще се изгради нов участък. Очаква се и заграждането на пробива на бул. „Петър Дертлиев“. Ще се ремонтира основно Източната тангента от Ботевградско шосе до Северната тангента, както и улиците „Първа българска армия“, „Кукуш“, „Николай Коперник“, „Атанас Узунов“, „Народно хоро“. Реконструкция ще претърпят булевардите „Асен Йорданов“ и „България“. Друг ключов проект, заложен в проектобюджета, е ремонтът на

трамвайния релсов път от Съдебната плата до „Княжево“

с който ще последва и изграждане на линеен парк по бул. „Македония“.

Морската ни столица Варна ще инвестира 37,9 млн. лв. за изграждане и ремонт на улици. От тях 25,5 млн. лв. са предвидени за основен ремонт, реконструкция и изграждане на уличната мрежа, 10 млн. лв. за кърпежи, а 2,4 млн. лв. за улично осветление. Общината се е насочила към малките улици в централната част на града, в които често се образуват тапи. Ремонти ще има по улиците „Македония“, „Г. С. Раковски“, „Проф. Николай Державин“, „Ал. Дякович“. Поправки на асфалт и тротоари предстои да се правят по „Козлодуй“, „Патриарх Евтимий“, „Ат. Георгиев“, „Г. Живков“, „Юрий Венелин“, „Радецки“, „Велико Христов“, „Христо Попович“, „Хр. Самсаров“, „Проф. Жолио Кюри“, „Ангел Георгиев“, „Поп Харитон“ и др. Отделени са пари и за паркинга на ул.“Силистра“, както и за ремонти по улиците „Роза“, „Лотос“, „Карамфил“. Местната управа е предвидила средства и за ремонт на няколко улици в кв. Виница. Такива са „Св. пророк Илия“, „Св. Йоан Кръстител“ и др.

1,6 млн. лв. са отделени за реконструкция на улица от бул. „Първи май“ към Рибарско пристанище „Карантината“ в „Аспарухово, а 1,5 млн. лв. - за основен ремонт на улиците „Васил Левски“, „Георги Бенковски“, „Ком“, „Мусала“, „Булаир“, „Явор“, „Капитан Петко войвода“ и „Трети март“ в с. Константиново. Ремонт ще претърпят улиците „Чаталджа“ и „Братя Бъкстон“ в участъка от „Ген. Колев“ до бул. „Левски“, както и ул. „Д-р Анастасия Железкова“ от ул. „Разлог“ до бул. „Осми Приморски полк“.

Освен кръговото кръстовище на „Девня“ и бул.“Левски“ друг мащабен проект е изграждането на

пътна автомобилна рампа на автомагистрала „Хемус“

с качване от бул. „Ат. Москов“, за него са отделени 773 000 лв.

Пловдив ще раздаде на районните кметства по 300 хил. лв. за ремонт на улици, тротоари и друг вид капиталови разходи, като в тази сума не влизат разходите за заплати и издръжка. Сред най-спешните проекти е завършването на първия етап от бул. „Северен“ на стойност 2 млн. лв. и стартиране на втория, който трябва да достигне до Карловско шосе. Ще започнат реални действия по пробива „Модър – Царевец“, чийто проект в момента се актуализира, съобщават от кметството.

13 км улици ще бъдат ремонтирани през тази и следващите две години във Велико Търново за 3,9 млн. евро. Инвестицията предвижда цялостната реконструкция на ул. „Опълченска: в старата част на града до връзката й с главен път Велико Търново – Русе. Ще има ремонти на основни улици в квартал „Света гора“ и участъка от обръщалото под студентските общежития до главен път София – Варна. Местната управа планира ремонти на обиколния път на крепостта Царевец, както и на ул. „Ксилифорка“ в квартал „Асенов”. Освен цялостно преасфалтиране ремонтите включват: изграждане на тротоари, оформяне на джобове за поставяне на съдовете за смет и монтиране на улично осветление. Ще бъдат изградени и два изцяло нови моста в кварталите „Асенов“ и „Света гора“ от двете страни на Царевец. От общината информират, че извършването на предвидените реконструкции и ремонти ще подобрят значително свързаността и проводимостта в

пресечните точки на Паневропейски коридор № 9

В местната управа в Дупница през тази година ще акцентират върху ремонти на улици в селата. За текущ ремонт на четвъртокласната пътна мрежа и селата са предвидени 300 хил. лв., а за града 150 000 лв. Вече са поискани от кметовете на населените места списъци с обекти, които искат да бъдат ремонтирани тази година. Предстои да започне подмяната на част от водопровода в с. Бистрица. Заложени са средства за изграждане на тротоар на ул. „Георги Димитров“ в село Джерман. За града се предвижда ремонт на 12 улици, като ще бъде подменена и ВиК системата.

Още по темата четете в хартиеното издание на "Монитор"!

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.