0

С лед шест седмици в италианската област Пулия завършиха снимките на „Животът пред теб“ - третия филм на режисьора Едоардо Понти с участието на неговата прочута майка София Лорен след „Чужди сърца“ и късометражния „Човешки глас“.

След шест седмици в италианската област Пулия завършиха снимките на „Животът пред теб“ - третия филм на режисьора Едоардо Понти с участието на неговата прочута майка София Лорен след „Чужди сърца“ и късометражния „Човешки глас“.

„Животът пред теб“ се базира на едноименния роман на големия френски писател Ромен Гари, който, под псевдонима Емил Ажар, с него навремето печели втора награда „Гонкур“ (1975).

София Лорен, която през септември ще навърши 85 години, с това заглавие се завърна на снимачната площадка след десетилетна пауза от киното. В лентата тя е в главната роля – на Мадам Роза, възрастна еврейка, спасила се от Аушвиц, и бивша проститутка, която се грижи за безпризорните деца от квартала и най-вече за 12-годишния Момо, буйно хлапе от сенегалски произход. Двамата са различни във всичко, затова в началото отношенията им са буреносни, но бързо се трансформират в дълбоко приятелство. Скоро те разбират, че са сродни души, свързани с обща съдба, което ще промени живота на Момо завинаги. В неговия образ се превъплъщава малкият Ибрахима Гуейе; участват още актьорите Ренато Карпентиери, Масимилиано Роси, Бабак Карими, Абрил Замора и др.

Действието от парижкия работнически квартал „Белвил“ от романа е пренесено във филма в наши дни в южния италиански град Бари. Героинята на София Лорен е в последните дни на живота си, когато когато красотата на тялото вече я е напуснала, тя едва се движи и постепенно губи разсъдъка си. А обичта на нейния малък приятел ще поведе трогателна и абсурдна битка със смъртта. Книгата става световен бестселър, преведен в десетки държави. Подобно на нея, филмът ще се опита да говори за ужасните неща в живота с топъл хумор и човеколюбие.

Това е втората екранизация на творбата на Гари-Ажар. През 1978 г. режисьорът Моше Мизрахи прави първата киноадаптация с великата Симон Синьоре в главната роля и същата година печели „Оскар“ за най-добър чуждоезичен филм. Новата версия на „Животът пред теб“ се реализира с подкрепата на Apulia Film Commission – фондацията, която вече 4 години организира Фестивала на италианското кино в България.