София иска пламналата къща на Петте кьошета отново да бъде паметник на културата

София иска пламналата къща на Петте кьошета отново да бъде паметник на културата

Чобанов: Възможно е да става дума за умишлен опит да се разруши сградата

Пламналата вчера къща при Петте кьошета в София била преди паметник на културата, но статута и е свален през 2004 г. две години след като става собственост на "ФИМЕН" ЕООД. Сега общината иска Министерството на културата да издаде заповед, с която да гарантира статута на сградата като културна ценност. Това става ясно от пост във Фейсбук на зам.-кметът по култура на София доц. Тодор Чобанов. 

Той разказва, че през 2002 г. фирма „ФИМЕН“ ЕООД става собственик на Къщата на Шапкарева на бул. „Скобелев“ №18. Две години по-късно, през 2004 г. статутът на сградата е свален и тя е отписана от списъка с декларираните паметници на културата.

"От 2011 г. Столична община и районна администрация предприемат действия за обезопасяване на сградата, която се намира и в непосредствена близост до 20 Основно училище. В началото на тази година Столична община предприе действия по обезопасяване на сградата към училището и тротоара, а на собственика е издадено и връчено наказателно постановление. През март кметът Фандъкова с официално писмо поиска от министъра на културата спешно да предприеме действия по предоставяне на статут на Къщата на Шапкарева", раказва Чобанов. 

От думите му става ясно още, че ако културното министерство върне статута на къщата общината има основание да предприеме действия за изменение на подробния план от 2005 г., който предвижда изграждане на 7-етажна сграда на нейно място. 

"Свидетели сме на очевидното нежелание на собственика на една историческа сграда да изпълни своите задължения съгласно законите на страната. Налице е основателно съмнение, че е възможно да става дума за умишлен опит да се разруши старината, за да се избегне реставрирането й, каквито са обществените очаквания и действията, които е предприела Столична община", пише още Чобанов.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.