София иска да строи детски градини на партерни етажи (ОБНОВЕНА)
2

София иска да строи детски градини на партерни етажи (ОБНОВЕНА)

Следващият месец започва строителството на забавачка в "Манастирски ливади"

Столичната община ще поиска промени, с които да може да се строят детски градини на партерни етажи. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова, която инспектира новата детска градина в Нови Искър.

Кметството вече е готово с предложенията си за промяна на изискванията за строителство на забавачки, които ще бъдат изпратени до две министерства - здравното и образователното. Искане има и за нямаляване на разстоянията от уличната линия и съседните имоти. "Отстояния в общия случай налагат разполагането на сградите в центъра на имота, с което се намалява възможността за устройване на площадки за игра в южния двор. Не са изключение случаите на терени с неправилна форма, в които при тези разпоредби не може да се построи детско заведение въобще", се посочва в мотивите на общината. Оттам предлагат също и промени по отношение на минималната площ на спалните и занималните. 

Фандъкова обясни, че по тази начин ще се развържат и ръцете на инвеститори, които искат да построят градини на партерни етажи. Ще се облекчи и общината, която в момента е усвоила, или предстои да усвои почти всички подходящи терени за строителство на градини.

"Бизнесът е готов да инвестира в детски градини в офисите при спазване на правилата. Има инвеститори, които искат да построят градина и да я предоставят на общината", каза Фандъкова. По думите й основната цел на промените е да се реши проблема в кварталите, където няма достатъчни терени за забавачки, но има много родители с деца. 

Фандъкова пропомни, че в последните години в София са построени над 100 сгради на дестки градини и училища. В момента на териотията на общината се строят 10 детски градини. Следващият месец ще започне и изграждането на забавачка в квартал "Манастирки ливади". За настоящата година общината е заделила 30 млн. лв. за строителство на нови детски градини и училищни сгради. Фандъкова е категорична, че каквото и да се случва с бюджета на кметството, заради пандемията, тези пари няма да бъдат пипани. 

За градината в Нови Искър инвестицията е 3,5 млн. лв. 

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.