София бие Великобритания и Дания по болнични легла

София бие Великобритания и Дания по болнични легла

46% от лекарите в столицата са над 55-годишна възраст

София бие Великобритания, Дания и Швеция по болнични легла на 100 000 души население. Това сочи анализ на общинското предприятие "Софияплан", в който се отбелязва, че легловият капацитет на болничните лечебни заведения в Столичната община (СО) нараства през последните 10 години и към 2019 г. е 10 661 легла. Близо 40% от тях се намират в частни болници.

Легловият капацитет на общинските болници е близо 1 800 легла. Осигуреността с болнични легла за СО е 820 легла на 100 000 души население, което е с 300 легла повече от средните стойности за Европейския съюз и със 100 повече от средния брой легла на 100 000 души в страната - 715. За сравнение Дания и Швеция имат 250 легла за 100 000 население, а Великобритания 280

"Въпреки, че в ситуация на пандемия, в каквато се намираме в момента, това би осигурило по-голяма здравна инфраструктура, в обичайна ситуация това е индикатор за проблеми със здравната система. Доклад на Европейската комисия от 2019 г. за здравеопазването в България определя

високия брой болнични легла като показателен фактор за влошен здравен статус

на населението, което има нужда от болнична помощ. Основната критика е, че България не успява да извършва регулярна здравна профилактика на населението си в ресора на доболничната помощ", се посочва в анализа.

В него се цитират данни на НСИ към края на 2019 г., които сочат, че лекарите в СО са е 6 801, от които 6 701 практикуват на територията на града. Лекарите по дентална медицина са 1 885, медицинските сестри са 6 881, а санитарите близо 3 000 души. Осигуреността на населението с медицински специалисти е по-висока от средната за страната и значително се подобрява за последните 10 години. За 2019 г.

средно на един лекар се падат 195 пациенти, докато встраната са 235 човека на един лекар

"Докладът на ЕК посочва, че има трайна тенденция на застаряване на медицинския персонал в страната и високи нива на миграция на квалифициран персонал, който търси по-добри условия за практикуване на професията си в чужбина. По данни на Националния център за обществено здраве и анализи (НЦОЗА) за 2018 г. 46% от лекарите в Столична община са над 55-годишна възраст, като този дял за страната е още по-висок - 51 %.  Според доклада на ЕК разходите за здравеопазване на глава от населението в България са в размер на 1 311 евро и са четвъртите най-ниски в ЕС през 2017 година. И въпреки това в България отделяме сравнително голяма част от доходите си за здравно обслужване – между 8 и 10%, в сравнение със средно 3,9% за ЕС", казват още от "Софияплан".

Към 2019 г. на територията на СО функционират 65 лечебни заведения за болнична помощ. От тях 59 се намират в града, а останалите са в населени места извън него - това са специализираните болници за продължително лечение и рехабилитация в Бухово, Кремиковци, Панчарево и Банкя. Столична община се обслужва от четири обекта на Спешна медицинска помощ. Централният се намира на бул. "Васил Левски" и три филиала в град Банкя, град Нови Искър и квартал Ботунец.

Болничната мрежа е разположена предимно в централните и южните територии на София. Части от града с население над 10 000 души, на чиято територия няма болници, са кварталите в северозападните части - "Обеля", "Люлин", "Надежда", "Орландовци", "Хаджи Димитър", както и в източната част - "Дружба" 1, "Дружба" 2, "Христо Смирненски".

Относно социалната инфраструктура става ясно, че в Столичната община

функционират 8 дома за възрастни хора  с капацитет от 1001 души

72 центъра за настаняване, социална интеграция и обществена подкрепа за 2 673 човек, 11 защитени, преходни и наблюдавани жилища с 84 места, 78 детски кухни, 10 социални трапезарии. Кварталите и населените места с по-висока от средната за СО концентрация на население, получаващо социални помощи, се намират в западните и северните части на общината като: "Филиповци", "Горубляне", "Сеславци", "Ботунец", "Факултета", "Орландовци" - "Малашевци", "Надежда", "Хаджи Димитър", "Западен парк", "Захарна фабрика" и "Кремиковци".

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.