0

С офия се изкачи с 15 места в класация за най-скъпи градове спрямо 2020 г., когато заемаше 180-а позиция. Това сочат данните за 2021 година на компанията за управление на активи "Мърсър". Класацията е направена между 209 града и измерва сравнителните разходи за повече от 200 артикула, между които жилище, транспорт и храна.

София се изкачи с 15 места в класация за най-скъпи градове спрямо 2020 г., когато заемаше 180-а позиция. Това сочат данните за 2021 година на компанията за управление на активи "Мърсър". Класацията е направена между 209 града и измерва сравнителните разходи за повече от 200 артикула, между които жилище, транспорт и храна.

Данните показват, че животът в Истанбул и Сао Пауло е по-евтин.

Според Магдалена Гигова, която е посетила общо 90 страни, животът в София е по-скъп, отколкото в чужбина.

"Ние живеем двойнствен живот, защото не е възможно заплатите ни да са далеч от европейските, а цените - доста европейски. В германия по отношение на храна и на дрехи аз мога да живея по-евтино, отколкото в България, ако знам къде да пазарувам", споделя пред bgonair.bg журналист и пътешественик Магдалена Гигова.

В чужбина транспортът също излизал по-евтин, отколкото в България.

"В Тайпе, срещу една карта от 20 долара, можеш да пътуваш с всичко в цялата околност, с изключение на самолет. А пък тук картата е 30 лв. и то само за метрото", прави сравнение Гигова.

Според икономисти животът в столицата на България излиза солено заради инфлацията. "В следствие на политиката на централните банки, заради пандемията се получи напечатване на пари, имаме внос на инфлация, увеличение на цените, което се отразява в имотите, очевидно и на храните", анализира икономистът Стоян Панчев.

И чужденците усещат разликата в цените. Настя, която идва от Украйна, за да учи, казва, че наемите в София са по-високи.

"Тук ако плащам за едностаен апартамент 550 лв в Украйна за тези пари можеш да вземеш тристаен апартамент", прави сравнение студентката.

Според класацията животът във Bapшaвa, Бeлгpaд, Бyдaпeщa, Бyĸypeщ и други все пак е по-скъп отколкото в София. Класацията за най-скъпото място за живеене се оглавява от столицата на Туркменистан-Ашхабад, която измести Хонгконг от челното място, показа проверка на "Монитор". На трето място в топ 10 е Бейрут, следван от Токио, Цюрих, Шанхай, Сингапур, Женева, Пекин и Берн. Най-евтиният за живеене град според класацията пък е столицата на Киргистан-Бишкек.