Содена питка с газирана вода

Содена питка с газирана вода

Всички знаем, че по традиция на Бъдни вечер се меси постен хляб – най-често това е содена питка . Често пъти, обаче, резултатът не може да се сравнява с погачата, омесена с мая. Време е за "суха" тренировка, за да се справим повече от отлично в святата вечер. 

Необходимите продукти:
 

500-550 г брашно
350 мл топла газирана вода
5 с.л. олио
3 с.л. лимонов сок
1,5 ч.л. сол
2 ч.л. захар
1 ч.л. сода бикарбонат

Предварително пресейте в купа брашното. Направете кладенче в средата и сложете в него захарта и солта. Разтворете содата в лимоновия сок и го изсипете в кладенчето. Започнете да прибавяте постепенно газираната вода и месете тестото, докато стане меко и напълно хомогенно.

След това го извадете с намазнени ръце и започнете да месите на предварително набрашнена повърхност. Месете в продължение на около 10 минути, след това оформете на топка.Сложете предварително подготвената и увита във фолио паричка и поставете питката в покрита с хартия за печене тава.

Намажете с олио. Печете в предварително загрята до 170-180 градуса фурна.

След като се зачерви, проверете с дървена клечка дали е добре опечена. Извадете питката от фурната и покрийте с кърпа, преди да поднесете на масата.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.