Социолог: Отварянето на училищата ще бъде грешка
3

Социолог: Отварянето на училищата ще бъде грешка

С уговорката, че нямам претенции да разбирам от вирусология и епидемиология, но поназнайвайки малко статистика и социология, искам да предупредя, че предвид тези данни на НСИ, отварянето на детските заведения и училищата, в каквато и да е форма, през януари ще бъде грешка. Това написа във Фейсбук социологът Стойчо Стойчев.

Пояснява, че ако инкубационният период на коронавируса е от 1 до 2 седмици след инфектирането, а развитието на болестта до летален изход отнема средно около 2 седмици, то експоненциалното нарастване на смъртността, поразително започва 3-4 седмици след началото на учебната година.

Стойчев уточнява, че животът на българина се върти около децата му и това също трябва да се вземе предвид, тъй като именно децата най-често биват преносители без симптоми, няма как да се очаква да носят маски или да спазват социалната дистанция помежду си и със своите родители и близки. Именно затова според него събирането им отново накуп в яслите, градините и училищата ще създаде изключителен риск за по-интензивно разпространение на болестта.

Според него този риск се усилвал многократно и от сезонното увеличение на смъртността в страната през януари по принцип, вероятно в резултат от максимално благоприятните условия за епидемиологично развитие на респираторните заболявания, в чиято група попада и този вирус, през декември и януари.

"Разумно би било да се изчака поне до края на март (данните на НСИ показват нормализиране на нивата до средните от април насетне), когато и покритието на ваксините ще бъде относително адекватно", аргументира се Стойчев.

По думите му ако правителството има желание да либерализира ограниченията, то много по-безопасно ще бъде в друга посока - ресторанти, кафенета, спортни центрове и съоръжения.

"Ясно е че задържането на децата вкъщи още 2-3 месеца ще затрудни значително родителите и на практика ще провали учебната година за учениците до 4-5 клас, но това е цена, която по-добре да платим. Иначе ще стане съвсем като във военно време. Поне по отношение на статистиката за смъртността", завършва социологът.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.