Социалното министерство скочи срещу фалшиви новини за нов закон

Социалното министерство скочи срещу фалшиви новини за нов закон

Министерството на труда и социалната политика възрази срещу фалшивите новини в социалните мрежи, с които се разпространяват неверни твърдения за подготовка на Закон за детето.

„Към настоящия момент проект на подобен нормативен акт не съществува и не се подготвя. В тази връзка министерството отхвърля манипулативните внушения, че на социалните работници се дават нови правомощия да „отнемат деца“.:, казват от ведомството в становището си. Те подчертават, че основният приоритет в работа на социалните е децата да се отглеждат от своите майки и бащи. „В тази връзка се осъществяват редица дейности за подкрепа на семействата и повишаване на родителския капацитет чрез осигуряването на подходящи социални услуги, оказване на финансова подкрепа и др.“, казват още от министерството. Като пример за дейността на социалните работници по превенция на изоставянето те посочват, че благодарение на техните усилия през 2018 г. 1733 деца са останали да живеят в своето родно семейство.

От Министерството на труда и социалната политика се противопоставят и срещу фалшивите новини и спекулативните интерпретации, свързани с проекта на Националната стратегия за детето, които разпалват неоснователни страхове сред родителите. „Припомняме, че работата по документа е спряна. Сред основните му цели не е „децата да се разделят от своите семейства“, а да се оказва подкрепа на родителите, за да могат да осигурят най-добрата среда за отглеждането на своите деца.“, заявяват от ведомството.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.