Социалните работници

Социалните работници "прегряват", напускат заради ниски заплати и пренатоварване

77% от социалните работници определят емоционалното натоварване като най-сериозен проблем в професията. Над 1/3 пък смятат, че са натоварвани с несвойствени за длъжността задължения. Това сочат данните от проучване на КТ „Подкрепа“, проведено в периода февруари – март 2020 г. по метода на пряката анкета сред 419 души, заети в сектора на социалните услуги. От синдиката допълват, че цифрите илюстрират високия риск от бърнаут в професията. 

Запитването показва още, че 35% от анкетираните смятат, че институцията не е обезпечена с достатъчно квалифицирани кадри. Мнозинството (над 80%) отбелязват, че имат достатъчно ясен работен план, както и методика за работа с потребителите.

Едва 43% от запитаните казват, че има адекватна, работеща система за оценка на рисковете и алгоритъм за ограничаване, при установен източник на риск. Само двама от всеки пет социални работници е на мнение, че има достатъчно приспособления за работа и подходящато оборудване за опазване на здравето си. От КТ „Подкрепа“ акцентират, че в социалните домове (както за деца, така и за възрастни) се доказаха като най-рискови за разпространение на коронавируса.

Повече от половината анкетирани социални работници (52%) изразяват мнение, че най-сериозният недостатък в системата е недофинансирането, което не позволява да бъдат обезпечени в пълен обем необходимите дейности и възнагражденията на персонала. Синдикатите допълват, че тук изпъкват проблемите от размитата отговорност за осигуряване на финансирането на социалните дейности по общините.

46% смятат, че текучеството на опитните кадри, мотивирано от ниското заплащане и лошите условия на труд, не позволява нормалното функциониране на системата.
Въз основа на събраните данни КТ „Подкрепа“ отправят препоръки към държавата за подобряване на качеството на социалните услуги и условията на труд за служителите в системата.

От синдикалната организация предлагат да бъдат разработени минимални национални стандарти за всеки вид социална услуга - ясно и точно дефиниране на процесите и резултатите от индивидуалната работа на всеки специалист, както и условията за нейното извършване. Да се предвиди точно дефиниране на видовете социалните услуги и на очакванията за качество, с цел защита на потребителите, предвид все по-голямото търсене на разнообразни форми на подкрепа, да има ясно определение за качеството на услугите, чрез което да могат да се идентифицират уменията на работещите, потребността им от допълнителна квалификация и подобряване на работната среда, искат още от САС.

Подчертава се и необходимостта от инвестиране в човешкия капитал, чрез разработване от МТСП, съвместно със синдикатите, на нови регулаторни рамки и форми на социална защита на работещите в сферата на социалните услуги, за осигуряване на пълно спазване на принципите за приемливи условия на труд в сектора.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.