Социалният министър: 770 000 пенсионери ще получат увеличение с 20%

Социалният министър: 770 000 пенсионери ще получат увеличение с 20%

С приемането на бюджета на държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2021 г. станаха реалност важни политики, водещи до укрепване на социалната защита на милиони български граждани. Това каза министърът на труда и социалната политика Деница Сачева по време на обсъждането на бюджета на ДОО.

От 1 януари близо 770 000 пенсионери с пенсии в минимални размери ще получат увеличение с 20 на сто на пенсиите си. "Увеличението на минималния размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст ще се отрази благоприятно на доходите на още около 230 000 пенсионери, които към 2020 г. получават пенсия над минималния размер за съответния вид", каза Сачева.

С увеличението на максималния размер на пенсиите на 1440 лв. 25 600 пенсионери от общо 43 000 пенсии ще получат пенсиите си в действителен размер.

Осъвременяването по швейцарско правило на пенсиите с 5 на сто от началото на юли пък ще засегне доходите на над 2.1 млн. българи. "В приетия законопроект ще се постигне чувствително увеличение на доходите на възрастните хора у нас през следващата година", коментира ресорният министър.

Тя изрази доволство, че с приемането на текстовете, депутатите са се уверили, че заложените параметри не жертват финансовата стабилност на ДОО, нито в краткосрочен, нито в дългосрочен план.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.