Социални помощи и образование най-често привличат бг мигранти

Социални помощи и образование най-често привличат бг мигранти

Щедрите социални помощи и образованието най-често привличат българите, които емигрират в чужбина. Сривът в икономиката след прехода допълва причините, поради които нашенци напускат страната ни, посочи проф.д-р Катя Владимирова при представянето на изследване за демографската криза и мерки за преодоляването ѝ.

„2/3 от намаляването на населението, което имаме, се дължат на по-високата смъртност, отколкото раждаемост. След това идва миграцията, която е причина за останалата 1/3“, заяви тя. Родните емигранти често избирали Германия, Белгия и Холандия, привлечени от социалните придобивки, които ще имат в тези страни. Понякога нашенци се

опитвали с измами да си издействат помощи,

сподели проф. Владимирова. „При тях се ползват две имена и при получавания на различни помощи нашите граждани ползват понякога бащиното, а друг път фамилното си име, трети на съпруга. Така вземат помощи от няколко места“, даде за пример тя. Затова пък държавите правели промени в тяхното законодателство, за да не точат тяхната хазна. Трудовата миграция също е сред причините за намаляване на населението. Понякога компаниите канят наши специалисти в чужбина. В други случаи пък българите напускат страната ни, търсейки по-добро заплащане. Като положителна тенденцията Владимирова посочи, че завръщащите се вече се доближават до заминаващите.

Учените са разработили три прогнози за намаляването на населението към 2040-а. Според най-неблагоприятния след 2 десетилетия ще се стопим с над 1 млн. души. Спрямо сегашните над 7 млн. души се

очаква да достигнем 5 860 000.

При останалите два варианта населението не пада под 6 520 000 души към 2040 г. „България няма да изчезне, но структурата на населението няма да бъде добра. Ще има повече възрастни хора отколкото млади. Тази тенденция за увеличаване на възрастните се наблюдава и сега.“, коментира проф. Антоанета Христова от Института за изследване на населението и човека към БАН. Така най-лошият вариант за страна ни е да се превърне в „плато“ – състояние, в което ще се задържи броят на населението, но проблемът ще е в неговата структура. „До 2034 винаги ще имаме негативни резултати. Намаляването ще продължи, но въпросът е в какви темпове. Тогава ние можем или да продължим да се топим, или да обърнем тенденцията.“, обясни още Христова. За да бъде положителна статистиката, трябват експресни и устойчиви мерки.

Едно от ключовите действия за бъдещето на страната ни е

оказването на подкрепа на младите хора.
„Подкрепата на семействата не трябва да се свежда само до формата на семейни помощи, а семейната политика трябва да е по-обхватна и да включва осигуряването на достъпни и качествени здравни и и образователни услуги, които да се ползват от тях“, заяви доц.-д-р Елица Димитрова. Според проучване на нагласите към раждаемост на нейния екип, най-голяма част от анкетираните са посочили, че държавата трябва да осигурява безплатни учебници и помагала, лекарства, безплатна храна в училище, изследвания за проследяване на бременността.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.