След консултации в НС и с премиера: Помощта за сираците без доходен критерий (ОБНОВЕНА)

След консултации в НС и с премиера: Помощта за сираците без доходен критерий (ОБНОВЕНА)

Новата социална помощ за сираците, които нямат право на наследствена пенсия, ще бъде без подоходен критерий. Това решиха окончателно депутатите при гласуването на второ четене на закона за семейните помощи за деца.  Текстовете бяха подкрепени единодушно със 128 гласа „за”. До този консенсус обаче се стигна след бързи консултации между партиите в НС, разговори с премиера Бойко Борисов и финансовото министерство, а новината бе потвърдена и от омбудсмана Мая Манолова  в кулоарите на НС преди текстовете да бъдат окончателно гласувани в залата.

В закона  се предвижда нов тип социална помощ за сираците, с един или двама починали родители, които не получават наследствена пенсия, заради липсата на достатъчен осигурителен стаж на починалия родител. В закона обаче бяха заложени подоходни критерии за отпускането на парите.

Между първо и второ четене от ГЕРБ предложиха това да отпадне за кръглите сираци, но да важи за онези само с един родител. БСП и ДПС обаче поискаха този критерий, обвързващ получаването на помощта с доходите, въобще да отпадне.

Именно около този текст се разразиха и основните спорове в пленарна зала по време на дебатите.

В крайна сметка шефът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов предложи тази точка от закона да се отложи с около 1 час, а те от своя страна да се свържат с премиера и финансовото ведомство, за да се намери нужния консенсус и дали е възможно осигуряването на този ресурс.

След почивката Цветанов заяви, че след разговори с „Обединени патриоти“, с експерти от социалното министерство и с личния ангажимент на премиера Бойко Борисов и вицепремиера Валери Симеонов ще подкрепят отпадането на текста и така ще се даде възможност всяко дете сирак да получава помощ. „Благодаря за разбирането и за намирането на консенсус на всички деца с починали родители и ще могат да се възползват от тази помощ“, каза  Цветанов. 

Според разчетите около 5600 ще могат да се възползват от тази помощ. 2900 от тях ще получават помощта със сигурност. Останалите 2700 ще могат да изберат дали да им се отпуска наследствена пенсия или новата социална помощ. По време на дебатите стана ясно, че сумата, която ще е нужна е за около 4 млн. лева. Законът предвижда новата помощ ще се получава от децата до завършване на средно образование, но не повече от 20-годишна възраст. От БСП настояха възрастта да бъде 26 години, но депутатите не подкрепиха предложението им.  Парите ще се получават от другия родител или настойника, който отглежда детето. Те на свой ред трябва да живеят постоянно в страната. За да получават новата семейна помощ, децата трябва да посещават редовно детска градина или училище. Отпуснатите до края на годината персонални пенсии ще продължават да се изплащат. Поправките влизат в сила от  януари 2019 година. 

Размерът на помощта й ще бъде определен със закона за държавния бюджет за догодина, обясни пък омбудсманът Мая Манолова. Тя определи приемането на текста като малка победа и обяви, че Дядо Коледа е дошъл за всички деца.  ."След една година кампания, която започна с писмото на Златина до Дядо Коледа, с която молеше и настояваше българската държава да подкрепи децата-сираци, след писане на законопроект, срещи с парламентарните групи, натиск, имаме добра новина - имаме победа. Абсолютно всички деца сираци ще получат подкрепа от държавата без подоходен критерий. И обидата, че след като веднъж са наказани от съдбата, за втори път ги наказва собствената им държава, ще отпадне. Така че, аз наистина се чувствам щастлива!", коментира омбудсманът.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.