Социалната пенсия за старост скача със 7 лв. от юли, реши Министерския съвет. Така възнагражденията от сегашните 125,58 лв. ще станат 132,74 лв., което е нарастване с 5,7%, обясни социалният министър Бисер Петков на брифинг в МС.

По-разчети на НСИ 136 500 пенсионери ще получат по-големи възнаграждения.

В резултата на предложената промяна ще се повишат и размерите на редица пенсии, които не са свързани с трудова дейност - за военна инвалидност, за гражданска инвалидност, социалната пенсия за инвалидност и персоналната пенсия. Ще се повишат също и добавките към пенсиите, които са процент от социалната пенсия за старост, а именно добавката за чужда помощ, добавката за увеличаване пенсиите на инвалидите от Отечествената война 1944-1945 г. и добавката за ветераните от войните.

Петков обясни още, че от следващия месец ще бъдат осъвременени и всички трудови пенсии, които са отпуснати до края на 2018 година с 5,7%. Така минималната пенсия става 219,43 лв., а максималният й размер - 1200 лв., съобщи още министърът. В резултат от увеличаването на тавана на пенсиите 41 хил. пенсионери се очакват да получат него, а малко над 23 000 ще бъдат ограничени, поясни той.

На фона на тези промени, мобилните приемни, които НОИ организира от началото на май работят с пълна пара. Кандидат-пенсионерите ползват за консултация експертите, тъй като в момента, те могат да избират между две методики за изчисляване на бъдещата им пенсия. Вариантите са - изчисляване на базата на три последователни години с висок доход и осигурителни вноски, или на основата на доходите, които са получавали след 2000 година. Почти всички, които са ползвали досега услугите на мобилните приемни на НОИ, настояват да им се направят прогнозни изчисления и по двете методики, за да могат да преценят коя е по-благоприятна за тях, обясниха експерти. Досегашната практика сочи, че тези, които не са прекъсвали трудовия си стаж, предпочитат старата методика и те за момента са по-голямата част от кандидат-пенсионерите. Хората, които по различни причини имат дупки в стажа, се ориентират към новата. Когато празнотите са под 5 години, те си заплащат стажа, каквато възможност дава нормативната уредба.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

37 вуза приемат с оценки от матурите

Кандидат-студентите ще могат да използват оценките си от матурите по основни предмети в 37 висши учебни заведения за учебната 2020-2021, съобщават от МОН.

Подаваме данъчна декларация онлайн от утре

От утре данъчните ни декларации ще бъдат попълнени автоматично на сайта на приходната агенция. Това ще стане с новата услуга на Националната агенция по приходите (НАП). Тя ще бъде достъпна от 1 март.

Младен Маринов: Ситуацията с бежанците на границата с Турция е тревожна

„Ситуацията с бежанците на българо-турската граница е тревожна, но МВР е мобилизирало достатъчно ресурси, за да гарантира сигурността на страната. Към момента, с изключение на няколко единични опита няма констатирани нарушения.