Снимки

Парламентарната социална комисия прие на второ четене промените в Закона за интеграция на хората с увреждания. До спешните промени се стигна, след като ВАС отмени разпоредби от правилника за прилагане на закона, в които се посочваше начинът на определянето им.

Освен това те отмениха и предоставянето на документ за получаване на помощ за образователни услуги. Сега тези текстове се прехвърлят в самия закон с цел да няма прекъсване на интеграционните добавки за хората с увреждания. Така се предвижда месечната добавка за социална интеграция да се предоставя в зависимост от степента на намалена работоспособност или вида и степента на увреждането. С промените се запазва и базата за изчисляване на месечната добавка за социална интеграция, като тази за добавка за транспортни услуги в размер на 15% от гарантирания минимален доход, а за ползването на информационни и телекомуникационни услуги в размер на 20%.

По данни на Агенцията за социално подпомагане към края на май 497 145 лица с увреждания получават месечна добавка за социална интеграця за транспортни услуги. Добавка за информационни и телекомуникационни услуги вземат 70 608 лица. Към момента 89 лица получават месечна добавка за социална интеграция за обучение. Предвиденият бюджет за помощта през тази година е 152 млн. лв.

 

 

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Чорлу и Одрин влизат в битка за българските купувачи в Тракия

300 автобуса от България тръгват на шопинг в Турция

Чорлу и Одрин влизат в битка за българските купувачи в Тракия

Над 300 автобуса с организирани шопинг туристи от България очакват организаторите на Търговското изложение Чорлу в едноименния турски град на магистралата между Одрин и Истанбул. "Създали сме организация с български туроператори от цялата страна и каним българските клиенти да дойдат при нас на предстоящото Търговско изложение Чорлу 2018." - заяви пред журналисти от България председателят на Търговско-промишлената камара на Чорлу Иззет Волкан.

Новият шеф на НЗОК: Две лобита диктуват в здравния сектор

В отрасъла има две силни лобита – на фармакокомпаниите и болничните. Групата на фармацевтичните компании формира цените и пробива навсякъде, а болничното лоби съществува на гърба на държавните и общинските болници.