Собствениците на ФИАТ си купиха три големи вестника накуп

Собствениците на ФИАТ си купиха три големи вестника накуп

Базираният в Холандия инвестиционен холдинг “Exor“ на италианската фамилия Анели занапред ще контролира три от най-големите вестници на Апенините – римския „Ла Република“, торинския „Ла Стампа“ и генуезкия „Ил Секоло XIX“.


 

Тази възможност се очерта след като вчера смятаният за касичка на прочутото семейство холдинг купи за 102,4 млн. евро 43,78% от акциите на всекидневниците от техния досегашен собственик – издателския концерн “Gedi” на тримата синове на известния индустриалец Карло де Бенедети. „Exor”, в чиито портфейл са автомобилният гигант „ФИАТ – Крайслер - Аутомобилс“, заводът за баровски коли „Ферари“, футболният клуб „Ювентус“, авторитетният английски всекиденвник “Тhе Еconomist” и десетки други компании в Италия и чужбина, заема 19-то място в класацията на най-мощните световни икономически групировки със 143,2 млрд. евро оборот през 2018 г. и 5,4 млрд. евро нетна печалба.

Договорът за покупката на трите вестника и на гравитиращите в орбитата им илюстровани издания, сред които е влиятелнит седмичник „Еспресо“, бе подписан от шефа на семейния холдинг Джон Елкан – първородния внук на митичния президент и собственик на ФИАТ Джани Анели. В изявление за журналисти Елкан посочи, че под ръководството на “Exor” трите популярни всекидневника ще продължат да бъдат стожери на авторитетната, качествената, професионалната и независима журналистика, която щяла да се подчинява единствено на читателския интерес. Той каза още, че ръководеният от него холдинг се заема с реализацията на сериозен бизнес-проект, благодарение на който придобитите издания ще отговорят на предизвикателствата на бъдещето чрез ускоряването на тяхната трансформация в технологичен и организационен план. Тези думи на Джон Елкан бяха „преведени“ от някои коментатори като заявка за все по-яко навлизане на интернет-платформите в масовата информация за сметка на печатните медии и като недвусмислено намерение за съкращаване на десетки работни места.

В коментарите си за сделката не един и двама анализатори обясниха, че тя се е случила след истинска драма в семейството на индустриалеца Карло де Бенедети – извечния медиен съперник на Силвио Берлускони. Де Бенедети започва кариерата си като мениджър във ФИАТ на Джани Анели и след това постига сам зашеметяващи бизнес успехи, сред които е и основаният преди 30 г. и утвърдил се бързо като национален всекидневник в. „Република“. През 2016 г. той купува вестниците „Ла Стампа“ и „Секоло XIX” чрез нарочно създадения медиен концерн „Gedi“, когото оставя малко след това в ръцете на синовете си Рудолфо, Едоардо и Марко. Те обаче не проявяват интерес към издателския бизнес, не успяват да приведат контролираните издания в съответсвие с изискванията на времето, губят десетки милиони евро и в края на миналия октомври 85-годишния Карло започна да търси начини да си върне собствеността на „Gedi”. Но наследниците му го изпреварват, като намират надежден и богат купувач, който не само ги отървава от неприятно за тях начинание, но дори им покрива доста от загубите.

Според запознати занапред “Exor” на фамилията Анели ще контролира над 75 на сто от големите италиански вестници и техните интернет-издания. Извън обсега на холдинга засега остава единствено флагманът на италианския печат в. „Кориере дела сера“, в който до 2016 г. обаче собствениците на ФИАТ са имали сериозно участие. Отстъпват го на самозаформилия се много бързо медиен магнат Урбано Каиро, който както Анели е от Торино, приятел е с членовете на семейството и дори е собственик на футболния отбор „Торино“ – местния съперник на техния „Ювентус“. Тези дадености карат злите езици между Алпите и Сицилия да шушукат, че „Кориере дела сера“ също е под контрола на най-голямата италианска и XIX-та в света икономическа групировка.

 

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.