Собствениците на 15 къщи за гости, използвани за лични цели ще трябва да върнат 4,5 млн. лв. Това е установено от проверката на ДФ Земеделие, обяви днес земеделският министър Десислава Танева.

„Най-много 4 са в област София и по две - в областите Благоевград и Пазарджик, по една има в в областите Варна, Добрич, Видин, Шумен, Ловеч, Пловдив и Разград“, уточни зам.-изпълнителният директор на ДФ „Земеделие“, който отговаря за прилагане на мерките от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) Калоян Костадинов. Той обясни още, че при къщите за гости, които не работят по предназначение, липсват документи, категоризация за функциониране и регистри. По думите му, за тези 15 къщи ДФ „Земеделие“ ще си изиска обратно платените субсидии.

Директорът на ДФ „Земеделие“ Живко Живков обясни, че

няма срок за връщането на субсидията получена от нарушителите,

защото това е отворен процес. „След издаването на решението за финансова корекция от ДФЗ, бенефициентът има право на обжалване, пред 2 инстанции, докато се стигне до върховната. Този срок не може да бъде прогнозиран“, каза той. Шефът на фонда обясни, че при окончателно решение на съда сумите от нарушителите се събират от НАП.

От средата на юни са проверени общо 288 къщи за гости, които все още са в мониторинговия период, по селската програма. „В рамките на 2 седмици се извърши обширна проверка от назначените 117 екипа от цяла България. Всички договори, подписани по мярка 311 и 312 са за 1062 проекта на обща стойност 299 млн. лв.“, заяви още Калоян Костадинов. Той посочи, че от тях само 746 проекта са със изплатена субсидия на обща стойност 202 млн. лв. „От тези 746 проекта, всички, които бяха останали в мониторинг до края на тази година, има и такива, които приключват през 2020 г. За останалите 261 къщи за гости, които са също в мониторинг, в момента се извършва

анализ за изпълнението на самите бизнес планове.


Те функционират по предназначение, но тук трябва да се изследват, дали покриват заложените изисквания, които са представени при подаването на проекта“, изтъкна Костадинов.

Екипите са установили нарушения при още 74 къщи за гости, където има други отклонения от изявените за изпълнение дейности. Санкцията за тях ще бъде между 5 до 15% от стойността на изплатената подкрепа. При 62 от проектите не е било изпълнено условието за откриване на нови работни места.

Според земеделският министър Десислава Танева

проверките не са били политизирани,


а са били максимално обективни, защото при инспекциите на 50 къщи за гости са присъствали и медии.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Дребните земеделци ще кандидатстват за преработка на собствена продукция

Започва прием на проектни предложения по подмярка 4.2.2 "Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти по тематичната подпрограма" от мярка 4 "Инвестиции в материални активи" от Програма за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съобщиха от МЗХГ. Ще се подпомагат изцяло стопанства с икономически размер между 6000 и 7999 евро.

Шефът на БАБХ подозира укриване на умрели глигани

„Положителните случаи на Африканска чума по свинете (АЧС) са много малко - около 10-15 случая от началото на сезона. Малко повече са случаите на трихинела”, коментира проф. Паскал Желязков, изпълнителен директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Той подозира, че информацията за намерени умрели диви прасета се укрива.

Регистрират Българо-саудитска компания за развитие и инвестиции

България и Саудитска Арабия са пред финализиране на регистрацията на смесената Българо-саудитска компания за развитие и инвестиции в София. Предстои да бъде проведено учредително събрание. Това стана ясно по време на среща между заместник- министъра на земеделието, храните и горите доц. д-р Янко Иванов и саудитския му колега му инж. Манаур Хилал Алмушити в Рияд.